The 1975 – I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful Yet So Unaware of It (Albumrecension)

Ett band med så mycket potential som The 1975 fick hybris och identitetskris inför skapandet av sitt andra album ”I like it when you sleep”. Sångaren Matthew Healy älskar att vara omslagspojke och gatupoet. Med intetsägande textrader och musikaliska influenser som sträcker sig från R&B till disco-pop kan jag inte annat än att sakna när The 1975 släppte sitt debutalbum 2013 och tacklade ungdomliga teman på ett nygammalt sätt. Till och med titelspåret på ”When you sleep” är en rörig komposition av mestadels instrumentala atmosfäriska toner och en synth som byggs upp förgäves för att övergå i samplade röster och tona ut som den började. Lyssnaren lämnas oberörd. 

Albumet bär med sig få ljusstrimmor och de få som finns är ganska medelmåtta. ”Somebody Else” känns som en omgjord ”Girls” från debutalbumet med förstärkta 80-talsinfluenser á la bandets nya rosa bubbelgums-image– Ett enkelt trick. Med ”She Lays Down” finner lyssnaren en av albumets få riktiga höjdpunkter, i form av en långsam ballad om obesvarad kärlek. Här förstår bandet att ”Less is more” och en akustisk gitarr gör sig behaglig med sångaren Healeys säregna stämma. Majoriteten av albumet känns som en hyllning till den drömska atmosfäriska duon M83. Med en ovanligt stor mängd instrumentala ljudlandskap känns albumet som en utfyllnad i brist på bättre idéer, och detta kombinerat med en drös återanvändande av gamla låtar ger ett intryck av lathet eller helt enkelt fel spelade kort. I allt fumlande efter en ny bandidentitet erbjuder Manchester-sönerna The 1975 åtminstone något att drömma sig bort med. Här har vi ett gäng som försöker, men faller, på att skapa något eget av kvalité.

 

SKRIBENT: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
ALBUM: I Like It When You Sleep… (The 1975)
SKIVBOLAG: Dirty Hit / Polydor Records / Universal
RELEASEDATUM: 2016-02-26
BÄSTA LÅTEN: She lays down

 RB-Betyg-6_10

BANDFAKTA – THE 1975

MEDLEMMAR
Matthew Healy – vocals, guitar
Adam Hann – guitar, keyboards, backing vocals
George Daniel – drums, backing vocals
Ross MacDonald – bass guitar, keyboards, backing vocals

| FACEBOOK | HEMSIDA |

The-1975-2015-press

Relaterade artiklar