Trött Deafheaven som halvvägs in leverar – Myrkur stal showen

Det var ett aningen trött och slappt Deafheaven som äntrade scen på Debaser Medis, vilket märktes både ljud- och scenmässigt. Däremot fick danskan Myrkur äran att lysa som den klaraste stjärnan under kvällen.

Annons 

 

Deafheaven

Efter ett storslaget intro började man efter in viss tid märka hur det existerade sprickor i helheten. Medan sången var ypperligt levererad med frontmannen George Clarks excentriska scennärvaro som kan jämföras med en studsboll kan man knappast säga detsamma om resten av kvintetten. Man fick uppleva stillastående statister till musiker och herr Clark fick uppdraget att åtminstone göra spelningen visuellt attraktiv. För att fortsätta strö salt på såret blev övergångarna från de distade gitarrerna till de rena effekterna en väldigt tafatt historia. I sin tur bidrog detta till att det var höga berg och platt mark utan att nå ut till sin fulla potential, i synnerhet en tragedi för ett band som är till för att avnjutas helt ljudmässigt.

Halvvägs in i spelningen, under låten Baby Blue sker ett mirakulöst uppåtsving som lyckas rädda detta kritikerrosade band från en katastrofal spelning. Därefter börjar allting om från ett nytt ark papper när det tidigare då hamnar i soptunnan lika väl som gitarrerna sköljer ner ens kropp och själ med deras vackra kompositioner samt melodier. Här får bandet då lysa i sitt unika varumärke av svartmetall och atmosfäriskt bländande shoegaze som satt dessa herrar på kartan. Därefter blir man såpass emotionellt indragen att man tappar ord för det som får smeka ens öron.

Även fast det fortfarande inte sker något spektakulärt på scen förutom frontmannens energi får musiken då tala sitt språk och leder i sin tur till att bandet får ut sin sanna rättvisa som ett band att avnjuta fullt ut auditivt.

Bästa låt: Sunbather
RB-Betyg-9_10

 

Myrkur

Denna starkt stigande stjärna inom black metal-genren lyckas leverera en upplevelse som för en iväg dansandes till en annan drömsk dimension. Efter ett intro med piano och hennes vackra sagolika älviska stämma i den senaste singeln Den Lille Piges Dod, förs man rakt in i det klassiska mörkret den norska svartmetallen är känd för. Ljudmässigt börjar det vibrera i bröstet när alla instrument kommer ut och lyssnaren blir indragen att dansa med upplevelsen redan efter första tonen. Kontrasterna som existerar i musiken får ut sin fulla rätt och en vacker adaption av den storslagna ljudbilden från skivorna med minimal användning av bakgrundsspår gör detta till en minnesvärd kväll.

Scenmässigt blir Amalie Bruuns bleka gestalt som en tjock men vacker dimma rakt över det karga klimatet såväl i musiken som på scenen. Hennes scenspråk är fyllt med mystik som bidrar till den folkloriska sagolika och Ulver-influerade upplevelsen som helt klart är värd vartenda öre att bevittna! Röstmässigt sitter allting exakt som det skall vara då hennes variationsrika röst, som både smeker ens själ och skrämmer vett i en, bidrar till en fantastisk syn efter hennes tidigare röstproblem under turnén när hon tyvärr fick ställa in datum på grund av sjukdom. Allt sitter ihop väldigt kompakt och blir en upplevelse ljudmässigt men även visuellt i simpla drag.

Tyvärr kantades det av lite smärre tekniska problem som gjorde att man på något sätt hade fötterna kvar på jorden istället för att flyta iväg ifrån tillvaron. Den ena mikrofonen på hennes vackra utgrenade stativ hamnade lite väl lågt i vissa partier, då det var synd att hennes skriksångs prakt inte riktigt lyste igenom helt.

Efter en resa genom ondskefulla toner och vackra landskap får vi som slutnummer avnjuta en cover på Bathorys klassiker Song to Hall Up High i en unik tappning med enbart piano och Amalies fantastiska stämma för att låta lyssnaren känna sig hemmastadd efter denna storslagna färd.

Bästa låt: Onde Born
RB-Betyg-9_10

Skribent: Nikita Smirnov
Fotograf: Mattias "MadCap" Nilsson
Evenmang: Deafheaven + Myrkur
Datum: 2016-03-18
Lokal: Debaser Medis

Relaterade artiklar