Aborted “Retrograde” – svinbra extremmetall

Med över tjugo år i branschen släpper nu belgiska extremmetallbandet Aborted sitt nionde studioalbum, “Retrograde”. Snuskigt bra om man gillar intensiv, elak, svinig musik, säger Rockbladets Stefan Nilsson.

Annons 

 

Aborted startades i Belgien redan 1995 och de har giggat och släppt skivor i en strid ström sedan dess. Bland bandets tidigare medlemmar finns Soilworks Dirk Verbeuren och Carcass Dan Wilding. Just Carcass har haft en stor influens på Aborted, speciellt den elakare sidan av Carcass.

Death metal är detta kanske, men det är långt från den melodiösa sidan av dödsmetallgenren. Aborted är skithårda, snabba som fan och mer åt grindcore-hållet. Titelspåret är nästan löjligt snabbt och brutalt, precis som i stort sett hela plattan. “Termination Redux” (tidigare utgiven på en EP ifjol, men här i en ny version) är en av mina favoriter som bland allt snabbt kaos har en del lugnare partier som låter mer åt black metal-hållet. Ett av mina favoritband är Belphegor och i “Divine Impediment” lyckas Aborted nästan att låta som de österrikiska blackened death metal-hjältarna.

När Aborted fyllde tjugo år ifjol såg jag dem live här i Tokyo och de imponerade stort. Med nya skivan “Retrograde” fortsätter deras resa på samma höga kvalitetsnivå. Bandmedlemmarna är musikaliskt skickliga och i Sven de Caluwé har de en komplett galen frontman. Han skriker som en stucken gris och far runt som en tok. Helgalen och fantastiskt bra.

Skribent: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)
Foto: Stefan Nilsson
Artist: Aborted
Album: “Retrograde”
Skivbolag: Century Media
Releasedatum: 22:a april 2016

Aborted “Retrogore“ – låtlista

 1. Dellamorte Dellamore
 2. Retrogore
 3. Cadaverous Banquet
 4. Whoremageddon
 5. Termination Redux
 6. Bit By Bit
 7. Divine Impediment
 8. Coven Of Ignorance
 9. The Mephitic Conundrum
 10. Forged For Decrepitude
 11. From Beyond (The Grave)
 12. In Avernus

Bandfakta – medlemmar
Sven de Caluwe – sång
Mendel bij de Leij – gitarr
JB van der Wal – bas
Ken Bedene – trummor
Ian Jelekis – gitarr

Diskografi
The Purity Of Perversion (1999)
Engineering The Dead (2001)
Goremageddon (The Saw And The Carnage Done) (2003)
The Archaic Abbatoir (2005)
Slaughter & Apparatus: A Methodical Overture (2007)
Strychnine.213 (2008)
Global Flatline (2012)
The Necrotic Manifesto (2014)
Retrogore (2016)

www.goremageddon.be / www.facebook.com/abortedofficial

Relaterade artiklar