Dokumentärfilm – Thin Lizzy : nu , då och för evigt

Thin Lizzy hyllas ofta som oöverträffade inom den melodiska hårdrocken. På 70-talet skapade bandet ett unikt sound när man tvinnade gitarrharmonier kring sångaren och basisten Phil Lynotts lätta, effektiva melodier. Ett koncept som bildat skola och gett inspiration till mången frän livepose.

Annons 

 

ThinLizzy-dokumentarfilm1-Gruppfoto1
(Gruppfoto 1976 (fr v:) Brian Robertson (gitarr), Scott Gorham (gitarr), Brian Downey (trummor) och Phil Lynott (sång och bas). Foto: Universal)

Thin Lizzy har ett starkt fäste i Sverige. Bandet är det enda som har spelat fem år på raken, 1979-83, på den i konsertsammanhang klassiska arenan Hovet i Stockholm.

I filmen tar Brian Downey, bandets trummis, oss runt i Dublin och visar var Thin Lizzy träffades och bodde tillsammans.

Bortgångne Phil Lynotts mamma Philomena bjuder in oss i sitt hem i Howth, Irland, berättar om sonen och välkomnar svenska fans att besöka henne.

ThinLizzy-dokumentarfilm4-Scott-Phil
(Scott Gorham (överst) och Phil Lynott på Hovet, Stockholm 1980. Foto: Jörgen Holmstedt)

Brian Robertson, gitarrist i bandets klassiska upplaga, strosar runt på Gröna Lund och sätter sig på scenen och minns den klassiska Lizzykonserten där den 10 augusti 1977.

Även gruppmedlemmarna Gary Moore, Scott Gorham, Eric Bell, John Sykes och Darren Wharton intervjuas.

ThinLizzy-dokumentarfilm3-PhilLynott-Jorgen

Metallica-sångaren James Hetfield hyllar Phil Lynott som den bäste låtskrivaren någonsin.

Filmen innehåller allt som gör en dokumentär sevärd: vänskap, bråk, framgångar, misslyckanden, revansch, desperation, missbruk, ond bråd död och tidlösa rocklåtar som ”The boys are back in town”, ”Jailbreak”, ”Rosalie” och ”Whiskey in the jar”.

”Thin Lizzy: nu, då och för evigt” är den första svenska dokumentärfilmen om ett internationellt band någonsin. Det är resultatet av 14 års arbete.

Fredag 6 maj kl 22:30 SVT1 med repriser 7 maj kl 15:55 SVT1 och 10 maj kl 00:45 SVT1. SVT Play i 30 dagar.

 

Relaterade artiklar