En blandad helkväll av hög kaliber med Tiamat och Eclipse!

Då begav det sig mot en av de mest debatterade spelningarna detta år, med det kultförklarade bandet Tiamat som support till Melodifestivalen-rockarna Eclipse. Väldigt blandat och konstigt kan det te sig, men båda lever upp till namnet och gör två makalösa set!

Eclipse

Efter en intressant kavalkad av samplingar med en resa igenom deras influenser och diverse milstolpar inom allsångs-rock så äntrar Stockholms-grabbarna med pompa och ståt. Med en scenshow fylld av ljus studsar frontmannen Erik Mårtensson runt med ett stort leende på läpparna. Han njuter verkligen av sin scennärvaro samtidigt som han viftar med ett mickstativ och manar med publiken in i upplevelsen.

Med mäktiga sångstämmor bakom sig och ett extremt välgjort arrangemang där en elgitarr låter hur perfekt som helst, blir detta en fenomenal spelning när man dras med i deras svängiga musik! Det är fyllt av energi från scen och ljudbilden förhöjer detta extremt väl till att det nästan blir en elektrisk laddning som hänger i luften under spelningen!

Hur pompöst det än må te sig, finns alltid en gnutta ödmjukhet från bandet (när frontmannen Erik förklarar sina tidigare konsertupplevelser från klubben av att själv stå i publiken är det mest typiska exemplet på detta!) vilket leder till en väldigt lekfull stämning runt helheten. I synnerhet ett väldigt stabilt set som inte blir mjäkigt eller tråkigt någonsin under dess gång, och om man tycker bandet är klyschigt inom sin genre så kontrar jag gärna med att säga att dessa herrar gör sin genre extremt bra!

Betyg: RB-Betyg-8_10

Tiamat

Vad kan man säga om ett band som nyligen återförenats? Och gör sin första spelning på två år?

Med ett mäktigt intro där man direkt dras in i bandets klassiska mörka men vackra melankoli, försvinner alla frågetecken. Johan Edlunds mörka stämma förtrollar en direkt från de första tonerna som yttras och håller måttet hela vägen igenom likt spelningen i sig! Bakom den solglasögonprydda gestalten gömmer sig charmtrollet vi alla älskar när man verkligen känner hur hans lycka över att stå på scen igen lyser igenom!

Hela denna upplevelse förgylls av bandets klassiska trumljud och Roger Öjerssons fantastiska bakgrundsstämma. Denna kombination gör att det blir svårt att slita sig loss med blicken och öronen från scenen. Man eleveras till en fantastisk sinnesstämning av extas i en väldigt mysig form. Detta manifesteras väl i avslutningslåten Gaia, då man står med gåshud från de första tonerna tills det ringar ut av denna makalösa komposition och dess framförande!

Tyvärr är spelning lite väl kort, men förståeligt som öppningsakt, och hade gärna velat höra lite mer äldre material från deras storslagna karriär. Men man kan väl inte ha allt, och man är mer än nöjd efter denna upplevelse! Om man får chansen att se Tiamat, gå och gör det, man lämnar aldrig stället besviken!

Betyg: RB-Betyg-9_10

Bästa låt: Wings of Heaven

Recensent: Nikita Smirnov (Nikita.smirnov@rockbladet.se)
Foto: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
Evenemang: Eclipse + Tiamat
Datum: 2016-04-02
Lokal: Debaser Medis

Relaterade artiklar