En kväll med teknisk döds signerad Gorguts och Psycroptic

Förberedd på en kväll med riktigt svår och avancerad musik tar jag mig än en gång till Fryshuset i Stockholm. Ikväll ska jag äntligen få bevittna storheterna i Gorguts och Psycroptic, som med sig på denna turné har de lite mindre banden Dysrhythmia och Nero di Marte.

Annons 

 

Eftersom jag tydligen inte var tillräckligt påläst innan spelningen blir jag glatt överraskad när jag under kvällens gång ser att två tredjedelar av bandet Dysrhythmia även ingår i dagens uppsättning av Gorguts – riktigt kul turnépaket måste jag säga!

Först ut för kvällen är italienska Nero di Marte, som sätter ribban högt med sin atmosfäriska och progressiva post-metal. Tunga, sludgiga partier varvas med harmoniska och svepande melodier, vilket i sig skapar en stämning i lokalen liknande den stämning band som t ex Opeth alltid lyckas frammana. Är det något jag ställer mig tveksam till är det sången, som när den väl hörs överhuvudtaget inte alls låter särskilt bra, och den tillför egentligen ingenting till musiken som helhet. Därför är det extra skönt att bandets musik mestadels är instrumental. På det stora hela imponerar dock Nero di Marte, och ger kvällen en mycket bra start.

Nero di Marte

Näst upp på scen är amerikanska Dysrhythmia – en trio som spelar extremt teknisk och stundtals nästan jazzig metal, som inte sällan för tankarna till band som Tribal Tech (minus de psykotiska synthslingorna, förstås). Bandet, som funnits enda sedan 1998, framför ikväll sin allra första Sverigespelning, och både Colin (bas) samt Kevin (gitarr) spelar även med kvällens huvudakt Gorguts. Den avancerade musiken imponerar onekligen, men blir efter ett tag lite svårsmält och jag känner att jag tappar intresset.

Dysrhythmia

Kvällen skrider vidare, och nu är det äntligen dags för det band jag personligen sett mest fram emot – Psycroptic. Med tanke på att det här bandet är från Tasmanien är det inte jättekonstigt att det nu gått över tio år sedan de besökte Sverige senast. Här och nu blir det dock fullt ös från början till slut, och bandet sticker ut en del ikväll med sitt höga tempo och ilskna ettrighet. Vi får höra låtar från spridda delar ur bandets repertoar, varav de som går hem allra bäst hos publiken är låtar från de tre senaste albumen – exempelvis "Echoes to Come", "Carriers of the Plague", och "Ob(Servant)". Allting sitter fruktansvärt tight och låter precis som jag hade hoppats!

Psycroptic

Sist ut är det sen några år tillbaka återupplivade Gorguts, som tagit hela 25 år på sig att återvända till Stockholm. Bandet, med kanadensiska Luc Lemay i spetsen, släppte för snart tre år sen en mycket efterlängtad uppföljare till 2001 års "From Wisdom to Hate", och inleder kvällens spelning med låtar från just "Colored Sands". Lemay ser sedan väldigt glad ut när han låter meddela att bandet släpper nästa skiva redan nu i maj, och fortsätter med att spela samtliga låtar från denna kommande platta. Konstigt val kan man tycka, men alla låtar som framförs spinner vidare på Gorguts sound, och jag ser dessa låtar som en helt rätt och naturlig utveckling av bandets musik.

Gorguts

Att se ett legendariskt band som Gorguts på en så liten scen inför en tyvärr på tok för liten publik känns på något sätt väldigt stort och häftigt. Det ska utan någon som helst tvekan bli spännande att höra den kommande plattan, och jag skulle bli förvånad om någon som närvarade var besviken på spelningarna det bjöds på ikväll!

SE HELA BILDSERIEN – GORGUTS

SE HELA BILDSERIEN – PSYCROPTIC 

SE HELA BILDSERIEN – DYSRHYTHMIA

SE HELA BILDSERIEN – NERO DI MARTE 

 

SKRIBENT: Mattias Hagberg (mattias.hagberg@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias Hagberg (mattias.hagberg@rockbladet.se)
EVENT: Gorguts + support
ARENA: Klubben, Fryshuset / Stockholm
DATUM: 2016-03-24
BETYGRB-Betyg-7_10

Relaterade artiklar