Recension av Utmarken’s självbetitlade debutalbum.

Utmarken är ett nytt svenskt band som spelar en hårdrock med stråk från folkmusiken. Bandets skapare och sångare Mathias Gyllengahm spelar bland annat nyckelharpa vilket verkligen förstärker folkmusiksanslaget i deras musik. textmässigt är det här vackra, nationalromantiska berättelser från de norrländska vidderna. Det finns ett norrländskt vemod i texterna som de absolut skulle vinna än mer att spela på än vad de gör på denna första platta. Gyllengahms röst påminner en hel del om Joacim Cans i Hammerfall.

Annons 

 

Dock känns den här plattan väldigt genuin och äkta, det känns att de står stadigt i den norrländska myllan och texterna förflyttar en till det vackra och storslagna landskapet som Norrbotten har att erbjuda. Mattias röst bär texterna och musiken harmonierar väl med sången. Det genuina har färgat av sig i hela plattan och den norrländska själen finns som en röd tråd genom hela produktionen, det är som att äta en vällagrad Västerbottensost där lagren kommer efter några genomlyssningar.

Styrkan ligger framförallt i texterna och musikmässigt är det här en bra mix av klassisk hårdrock och folkmusik. Det går hem och textraderna sätter sig i huvudet samtidigt som den sublima resan i hjärnan går till Norrbotten. Det här är absolut ett band som har en framtid inom hårdrocken och en mix som kommer att gå hem i stugorna! Ett av spåren på plattan som satte sig direkt var Strömkarlen, Mathias har velat skala bort de mytologiska väsen men den här var den som satte sig direkt vid första genomlyssningen. Musikmässigt går plattan från bombastiska och storslagna slingor till mer avskalat. Det är en snygg produktion som känns genomarbetad.

Mathias beskriver utmarken så här: ”att många tusen års leverne i mörka avkrokar som dessa skulle kunna sätta vissa spår i våra sinnelag tycker jag är en rimlig slutsats. Musiken ligger nära det andliga utan att gå in i någon New Age dimma. Vi är fan så mycket mer än simpla köttenheter vars enda mål är att maximera materiell konsumtion under den korta tid vi vandrar här.”

Det citatet summerar vad Utmarken är, om man någonsin har vandrat i de Norrländska vidderna så vet man att det andliga svävar över landskapet utan att för den skull bli flummigt New Age tänkande. Norrskenets magiska skimmer likväl som den vackra midnattssolens väsen finns i texterna och det är vemodigt vackert!

Skribent: Christina ” Stina ” Wernersson
Band: Utmarken
Skiva: Utmarken
Betyg: RB-Betyg-8_10

Relaterade artiklar