Sofia Jannok – This is my land.

Sofia Jannok är en artist som skriver musik som kan sättas i facket rock/singer-songwriter facket. Hon har hållit på i flera år och kanske mera välkänd hos de som har någon form av samiskt ursprung. Hennes texter är på samiska, svenska och engelska. Hon är en artist som inte vill fastna i något fack och hon är ett exempel på en artist som använder kärleken till hantverket mer än kärleken till ett kändisskap.

Texterna handlar mycket om naturen, kampen som samerna får kämpa med varje dag för att få en förståelse för att deras kultur behöver markerna för sin överlevnad. Senaste plattan This is my land handlar om den samiska kulturen, dock säger Sofia själv att hon inte medvetet skriver texterna om det kulturarvet eftersom hon står mitt uppe i det och lever med den kulturen och det arvet varje dag. Hon är till växten liten men när hennes röst kommer så ligger gåshuden på och det finns en styrka i den som är storslagen. En röst vacker som en gudinna och nog ligger det en huldras skönhet över hennes väsen.

Hennes musik går från storslaget till en minimalistisk avskalad, styrkan är hennes röst och texter. Det är en sådan där röst som man måste blunda till och verkligen lyssna på varje ord hon sjunger.

Texterna är starka och vackert vemodiga Det finns en subtil andlighet i hennes musik,men en andlighet som är vacker och som alltid finns förknippat i det norrländska landskapet. Det är den där saken som talar om att människan egentligen är rätt liten på jorden när man stirrar upp i ett magiskt norrsken eller står och tittar ut över ett landskap som är ljust dygnet runt när midnattssolen lyser under några få korta månader. Det är poesi när den är som vackrast och hon har en helhet som alltid berättar en historia genom hennes musik. Hon har en stark integritet och har använt sitt artisteri för att lyfta frågor om samernas situation som är ett tveeggat svärd. Sverige vill gärna använda den samiska kulturen när det gäller att locka turism till de norra delarna i vårat land men när det gäller jakträtt och markrätt har det varit betydligt svårare att få igenom vad som krävs för att bevara samernas rättigheter.

Sofia har varit sommarpratare i Sveriges Radio, hon har fått flera prestigefyllda priser för sin musik och för gemene man blev hon kanske ett ansikte för den samiska kulturen när hon framförde ABBAs Waterloo på samiska 2010 under en mellanakt i Eurovision Song Contest.

Sofia Jannok får 10 av 10 möjliga!
RB-Betyg-10_10

Skribent: Christina ”Stina” Wernersson
Foto: Sotarn OTF

Relaterade artiklar