Svenska bandet BatAAr skriver låt till Tekken 7

Tekken är ett av spelvärldens största namn och den bäst säljande spelserien i fighting-genren. I sommar släpper Bandai Namco Games det efterlängtade Tekken 7: Fated Retribution i japanska arkadhallar och förväntningarna på den efterföljande konsolreleasen på Playstation 4 är skyhöga.

Nu har ett band för första gången fått skriva en låt till ett Tekken-spel, och faktumet att det är det svenska bandet BatAAr kommer förstås att kasta strålkastarljus på Sverige i TV-spelsbranschen så väl som i musikbranschen. Tekken 7 beräknas nå ut till många miljoner spelare världen över.

Det började 2013, med en hyllande tweet från BatAArs gitarrist Patrik (som är ett stort fan av Tekken) till spelseriens producent Katsuhiro Harada, som till följd av detta blev ett fan av BatAAr. Han såg direkt potentialen i att använda BatAArs unika sound – en kombination av framförallt japansk och svensk metal – för att representera den svensk-japanska spelkaraktären Lars Alexandersson i Tekken 7. Resultatet blev VREDE, en låt specialskriven av BatAAr för Tekken 7.

BatAAr-Harada-MichaelMurray

Enligt Harada är det första gången som ett japanskt spelföretag samarbetar med Sverige på just det här sättet. För att spela in och producera låten vände sig BatAAr till Jakob Herrmann (Amaranthe, Evergrey, Machine Head, Kee Marcello, etc.) på göteborgsstudion Top Floor Studios, som de jobbat med sedan 2012. I studion utformade bandet ett unikt stycke musik avsett att både rymmas inom Tekkens estetiska ramar och tilltala BatAArs fans.

Att skriva och arrangera låten krävde en lång tankeprocess av bandet och dess huvudsakliga låtskrivare Patrik, gällande hur de skulle anpassa BatAArs sound till ett TV-spelsslagsmål. Deras strävan var att hålla låten kort och tung på samma gång, och att låttexten skulle spegla Lars Alexanderssons personlighet. Harada hade givit bandet så gott som fria tyglar, men hade en önskan: att låten delvis skulle vara på svenska. Detta blev ytterligare en spännande utmaning för BatAAr, som mycket sällan skriver låttexter på svenska. När bandet levererade den slutgiltiga versionen av låten – då även med sin nya frontman, YouTube-sensationen Endigo, på sång – blev Harada och hans team eld och lågor.

BatAAr och Harada har träffats ett flertal gånger efter Patriks första tweet, och försöker alltid hinna ses när bandet är i Tokyo på besök eller turné. BatAAr och Jakob Herrmann har dessutom varit på besök på Bandai Namcos huvudkontor för att ta del av spelets utveckling och var några de första icke-anställda som fick provspela det.

Patrik kommenterar: ”Eftersom vi i bandet är inbitna gamers och fans av Tekken sedan tidigare är detta inte en liten dröm som går i uppfyllelse. Det här är saker som man inte ens hade kunnat föreställa sig. Vi har följt spelserien sedan den debuterade på PlayStation för över 20 år sedan. Att som enda band i Tekkens historia få bidra till spelseriens soundtrack med en specialskriven låt är helt otroligt. Det enda liknande som hänt är att Snoop Dogg skrev en låt till Tekken Tag Tournament 2 för över fyra år sedan, men han är ju soloartist.”

Haradacomment

BatAAr är ett band från Göteborg med en mycket unik stil som omsorgsfullt och passionerat blandar japansk och västerländsk estetik. Med sin egenmyntade genre Art Metal ökar de stadigt i popularitet både i Sverige och utomlands. De har mycket på gång i år i turnéväg och deras senaste musikvideo, ALWAYS DIE YOUNG, har fått ett fantastiskt mottagande på YouTube.

BatAArs singel VREDE och det officiella Tekken 7-soundtracket, där VREDE även finns med, släpps den 21 maj i år. En musikvideo till VREDE kommer att släppas vid ett senare datum. Låten är mixad och mastrad av Tue Madsen (BABYMETAL, DIR EN GREY, The Haunted, Dark Tranquillity, etc.) på Antfarm Studio.

REPORTER: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
BANDBILD: Emelie Lager

BANDFAKTA – BATAAR

MEDLEMMAR
Endigo – Sång
Patrik – Gitarr
Simon – Gitarr
Tobias – Trummor

| FACEBOOK | TWITTER | TEKKEN |

Relaterade artiklar