HYPNOS: Cold Winds som ger mycket värme.

Riffmästarna i Heavy Rock bandet HYPNOS från Göteborg har släppt COLD WINDS som blir bandets andra album. ROCKBLADET har lyssnat in sig på de åtta låtarna och förhoppningarna var höga.

Annons 

 

Redan med debutalbumet (Hypnos) noterade jag en stark attraktion till det sound som bandet har skapat. Tankarna tog mig genast till tidiga album av det brittiska legendarbandet Judas Priest och sångaren Philip Lindgren låter dessutom otroligt lik en ung Rob Halford, vilket brukar vara ett recept som fungerar klanderfritt på mig. Inför släppet av Cold Winds uppstod frågan inom mig; Skulle jag fortfarande vara lika nöjd eller skulle jag sitta där som ett barn på julafton som endast fick en julklapp, och den var mjuk?

Meddelandet från Hypnos är klart; de har inte legat på latsidan. Om Iron Maiden hade kickat Paul Di’Anno endast sekunder innan han skulle lägga på sången till deras första album och istället kört med Rob Halford skulle den första låten säkert ha låtit som öppningslåten Start The Hunt. Musiken som Hypnos presenterar på Cold Winds lockar lyssnare ur alla led. Du får dina bluesiga saker från den tidiga hårdrocken och du får 70-talets arrangemang blandat med New Wave Of British Heavy Metal tillsammans med ingredienser som Krautrock, stämsång och flöjtspel. Philip visade redan under debutskivan att han har stora färdigheter med flöjten. De långa låtarna på skivan ger mycket tid till härliga arrangemang med taktändringar, riff och sköna tvåstämmiga solon. The Captive med sina Deep Purple-influerade arrangemang och stämning ger en tydlig bild av bandets mångsidighet utan att för den delen förlora sin grund i Heavy Rock. En svensk låt finns också med på skivan, vilket inte är helt ovanligt i denna gren av musikens snåriga buskage. Det Kommer En Dag börjar rätt lugnt innan tempot höjs. Det tog faktiskt en stund vid första lyssningen innan jag fattade att det sjungs på svenska. Inte för att språket är otydligt på något sätt utan mer för att jag inte förväntade mig det. Men det låter mycket bra. Två favoriter är Transylvanian Nightmare och Cold September. De sammanfattar på ett bra sätt det jag fastnar för inom musiken; stämning och månsidighet.

Om man ser till omslaget till Cold Winds så gillar jag denna typ av mysticism i skivomslag. Tyvärr är skivpåsen endast vit och utan texter eller övrig nördig information som jag gillar så mycket. En trevlig gatefold saknas också men vad gör det om hundra år när det är musiken på skivan som egentligen räknas?

Du ska ha tid till att lyssna på Cold Winds. Låtarna ämnar sig inte som hissmusik eller bakgrundsmusik på Åhléns utan kräver med all rätt ett fokus och en sinnesstämning. Du kommer att bli hänförd, märk mina ord.

SKRIBENT: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
BAND: Hypnos
ALBUM: Cold Winds
RELEASEDATUM: 2016-04-29
SKIVBOLAG: Crusher Records
BÄSTA LÅTA: Transylvanian Nightmare
BETYG:
RB-Betyg-7_10

 

BANDFAKTA – HYPNOS

MEDLEMMAR
Philip – Sång och flöjt
Oskar – Gitarr
Fredrik – Gitarr
Idun – Trummor
Anton – Bas

clip_image002.jpg

clip_image004
(Hypnos – Pressbild. Foto: Max Ljungberg)

DISKOGRAFI
Hypnos – 2014

HEMSIDA FACEBOOK

Relaterade artiklar