I landet Defcon Zero med Corroded

Mörkt, elakt och öronbedövande käftsmällar som lyfter taket. Ord räcker inte till för att beskriva Corrodeds spelning på Pub Anchor under fredagskvällen, man måste helt enkelt vara på plats för att förstå.

Annons 

 

Klubben var packad med skönt folk och stämningen var full av en förväntan som nästan gick att röra vid. Det är trångt framme vid scenen, alla vill komma så nära som möjligt då Corroded avnjuts bäst på öronbedövande nivå. En man bakom mig tar varje tillfälle han får att trycka sig mot mig samtidigt som han head bangar i takt med musiken. Bland publiken skymtar västar av olika slag som innan spelningen börjar försvinner upp på övervåningen. Stämningen bland människorna är på topp, det märks att det är trogna beundrare som samlats ikväll för att tillsammans stötta Ånge-bandet.

När Corroded äntligen äntrar scenen med tunga gitarr-riff brakar helvetet loss, bokstavligen. Golvet nedanför scenen förvandlas till en mosh pit och alla vill visa att de minsann kan rocka hårdare än grannen bredvid. Låten ”I am the God” kommer verkligen till sin rätt här, publiken dyrkar bandet som om de verkligen vore gudar och lyder deras minsta vink. Efter lite problem med ljudet kommer bandet äntligen igång på riktigt och visar vad äkta hårdrock är. Atmosfären osar av den råa tuffhet man förknippar med genren och trycket stiger i takt med värmen som avdunstar från havet av människor vars nävar unisont höjs upp i luften med jämna mellanrum. Golvet är klibbigt av utspilld öl och diskplockaren knuffar sig fram för att plocka undan flaskor som ställts lite varstans. Något han kunde väntat med tills spelningen var över enligt några besökares missbelåtna grymtande. Scenen som inte kan vara större än sex,sju meter känns plötsligt gigantisk, stundtals måste jag nästan nypa mig i armen för att kolla om jag verkligen befinner mig på en rockklubb i Stockholm och inte på en stor arena. För trots att publiken har fyllt klubben till bredden känns det som om vi befinner oss någon annanstans, vilket vi också gör. Corroded tagit med oss till Defcon Zero, sekunden innan det blir fullskaligt krig. Strategiskt utplacerade på scenen håller alla sina platser, på ett sätt begränsar det fansens möjlighet till kontakt med hela bandet.

Mellan låtarna driver Jens hårt med publiken, den högra sidan skriker inte tillräckligt högt och kallas för Justin Bieber-sidan. Som tur var befinner jag mig på den andra tillsammans med en kvinna som gärna visar att hon är katastrofalt dålig på att head banga och slänger med jämna mellanrum håret i ansiktet på mig. Trots att nivån redan är öronbedövande vill bandet ha mer och publiken hetsas till att nå nivåer som borde varit omöjliga. Corrodeds fans har inga begränsningar vilket blir uppenbart när flera ljudbarriärer sprängs under kvällen och det är ett under att alla går därifrån med hörseln in behåll. När bandet ska spela låtar från det nya albumet går det inte att ta miste på irritationen i Jens röst som förmodligen grundar sig i att skivan fortfarande inte släppts.

Äldre låtar som ”Age of Rage” och ”6 ft. Of Anger”blandas med nya ”Burn it to the ground” och ”Carry me in my bones”, låtar från det nya albumet som publiken väntat länge på att få höra och som mottas med stor entusiasm.

Det nya soundet är som utlovat råare och elakare, riffen har en tuffare jargong och trummorna är mycket hårdare. Att Per influerats av olika trummisar och sedan omvandlat deras teknik till sin egen gör att musiken får ett ordentligt genomslag som bara kan liknas vid en rejäl musikalisk käftsmäll.

Jens raspigt hårda röst används till hundra procent under hela spelningen, förutom vid ett tillfälle då han gör något med gitarren som jag aldrig varit med om tidigare. Jag kan knappt tro mina öron, men det låter verkligen som om gitarren sjunger texten istället för att ljuda fram den. När gitarristen Tomas backar upp sången smälter hans röst samman med gitarrerna på ett behagligt sätt och det verkar nästan löjligt enkelt för honom att styra gitarren dit han vill. Basisten Bjarne bjuder på en ordentlig show, han har en speciell närvaro på scenen som gör att han stundtals verkar befinna sig i en egna lilla bubbla. Det är inget som stör, snarare så inbjuder det till en öppnare inblick i hur medlemmarna lyckats sammanfoga sina olikheter som musiker. Om det beror på accoustiken inne på klubben eller micken som inte klarar av hålla sig på Jens nivå vet jag inte, men stundtals brister det och det blir svårt att höra orden vilket är synd. Corroded är ett band som har bra tryck i sin musik och tillsammans med det tunga kroppsspråket lyckas de förmedla de dolda budskap som döljer sig bakom orden.

Mot slutet är det verkligen fullskaligt krig som det sig bör när det är Defcon Zero som gäller. Publiken som inte stått still en enda sekund river nästan klubben när de unisont på bandets begäran börjar hoppa under sista låten. Tiden på scen är alltför kort och fansen kräver att bandet återvänder för en sista låt, under en sekund känns det som om rollerna skiftas. Nu är det plötsligt publiken som kräver något av dem istället. Bandet gör dem till viljes och avslutar kvällen med en sista låt.

Väldigt få band skulle få en spelning på en klubb att kännas som om den ägde rum på en festival, men Corroded levererade och visade att de är tillbaka.

Vi på rockbladet.se ser fram emot att höra resterande material när det släppts och tackar bandet för en grym spelning!

BANDFAKTA – CORRODED

MEDLEMMAR
Jens Westin – vocals/guitar
Tomas Andersson – guitar
Per Soläng – drums
Bjarne Elvsgård – bass

FACEBOOK

SKRIBENT/FOTOGRAF: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se
EVENT: Corroded Live Pub Anchor
ARENA: Pub Anchor/ Stockholm
DATUM: 27-05-2016
BÄSTA LÅT: Age of Rage och Beautiful Revolution
BÄSTA MINNET: Hela kvällen, men främst när Micke Andersson blir uppkallad på scenen och bandet visar upp en specialgjord väst kampen mot cancer och Jens uppmanar publiken att stödja välgörenheten.

BETYG: clip_image0036.png


 SE HELA BILDSERIEN BANDET 


 

 

 

Relaterade artiklar