Isolation, Saturnalia Temple och Year of the Goat, Klubb Decibel 6e maj.

6e maj slogs dörrarna upp återigen för en väl genomförd rockkväll på Klubb Decibel, Hugos i Norrköping. Det verkar som Klubb decibel har hittat konceptet för att locka folket till deras klubbkvällar, starka bokningar och specialöl är definitivt en bra kombo. Kvällen till ära hade de tagit öl från mikrobryggeriet Heavy Metale som gör förbaskat bra bira!

Den här kvällen var det tre band i den tyngre genren som gick upp på scen, först ut var Isolation som är ett nystartat band med rötterna i Norrköping och Linköping .De har två demolåtar ute men under sensommaren eller tidig höst är tanken att de ska ha sin första EP ute .Det är alltid en glädje när man får upptäcka ny musik som låter nytt och fräscht och det har Isolation. Det finns en fusion från 80-talssound som blandas med black metal och det blir förbannat bra .Att bandet har inspirerats av Joy Division går inte att ta miste på, det finns i grundbeatet och scenspråket har mycket utav Ian Curtis stackatorörelser men det var musik som satt som käftsmäll.

Isolation uppstod när bandet The Trembling splittrades och den här formationen uppstod. Deras fokus ligger nu på att få fram fler låtar och komma ut och spela.

När de går på scenen ligger rökmaskinen på, lokalen fylls utav rök och som skuggor står de där och den sakrala inledningen sätter ribban på vad vi har att förvänta oss. Vi är redo att gå in i mörkret! Soundet är tungt men det är melodiöst. Sången ligger mot musikväggen med en bra nerv, det är förbannat bra och det är en sådan där röst som spelar upp en sublim film i huvudet samtidigt som man ändå är närvarande vid scenen. Det är trolskt och hela tiden ligger det något fördolt som gör att man som publik hela tiden är alert och väntar på nästa drag. Det är en hyllning till mörkret och det fördolda. Det är som en mörk John Bauer-iskt mörk dröm men man vill vara kvar i stämningen. Hela setet var spännande och förbannat bra! De instrumentala partierna i låtarna förstärker det ockulta och fördolda i både scenspråk och lyfter sångmomenten för det är en historia som berättas i varje låt, man väntar med spänning på hur den ska avslutas. Ett spår som satte sig direkt i huvud och hjärtat var The Darkest flame! Det här är ett band som jag absolut vill se mer av och det ska bli spännande att följa deras resa framåt!

Isolation får 10 av 10!
RB-Betyg-10_10

 

Saturnalia Temple från Stockholm var nästa band ut på scenen. De spelar stooner/doommetal. Musiken har ett mörkt sound och det är det som är ryggraden i deras sound. Texterna handlar om det ockulta, magi och häxeri. Mest känd är kanske grundaren Tommie Eriksson som även gett ut en del böcker bl.a. Mörk Magi (2001).

Det finns en psykedelisk underton i musiken och det är som en LSD-tripp utan LSD. Själv blir jag inte så speciellt berörd utan blir lite uttråkad efter en stund, det känns lite för teatraliskt och spelat för att verka trovärdigt!

Saturnalia Temple får 3 av 10!
RB-Betyg-3_10

 

Sist ut var Norrköpingsbandet Year of The Goat. De ligger på Napalm records och de har ens tor publik ute i Europa .De har en ny skiva på gång som kommer att släppas i juli 2016.De har spelat på stora festivaler men även på intima klubbscener. Att spela på hemmaplan tycker de har både för och nackdelar, men det blir väldigt nära vardagen! De beskriver det lite som att timmarna innan gig kan de stå och handla på Ica eller sopsortera på återvinningen vilket kan bli lite energidragande när man sedan ska kliva på scen och fokusera om till musiken. De säger själva att deras pike så här långt var när de fick Metalhammer Award för bästa platta.

De ska spela på Rockcard festival och Wacken, men fokus kommer sedan att ligga på att gå in i den kreativa bubblan och skriva nya låtar. Att färdigställa en platta jämför de med att föda barn, en jobbig process men jävligt nice när det är klart!

Låtarna byggs oftast från en jamsession där de hittar olika byggstenar till låtarna som de spinner vidare på och ibland kan det bli en väldigt långdragen process.

Under spelningen var det bra med folk, det var många tishor i publiken med deras logga så det gick inte att ta miste på att de trogna fansen var där. Deras musik har ett tungt sound men det är melodiöst. Det här är musiker som är väldigt tajta ihop och de spelar med ett stort tekniskt kunnande men ändå på ett sätt som inte blir tråkigt.

Mellansnacket är bra och de presenterar sin musik på ett intressant sätt. De olika partierna från varje instrument smälter ihop till en helhet som lyfter sången. Det finns en bra tråd genom hela giget och det är bara att luta sig tillbaka att njuta av deras låtskatt. Det går från snabba partier till lugnare och mera avskalade partier. Spelningen är intim, lokalen är fylld utav varma och svettiga människor som sjunger med i låtarna och händerna går i luften.

Year of the Goat får 8 av 10!
RB-Betyg-8_10

Bilder från kvällen

Skribent: Christina Wernersson
Fotograf: Tommy Hansson

Relaterade artiklar