Katatoniskt och vackert när Katatonia är tillbaka!

Efter en gap på 4 år sedan det senaste studioalstret och två nya medlemmar i uppsättningen, visar Katatonia återigen att det är ett band som vägrar dö ut. Det nya albumet The Fall of Hearts lyckas klart och tydligt även bevisa att kvintetten fortfarande är relevanta i dagens tid och rum.

Annons 

 

Stockholmsbandet Katatonia är för många synonymt med den svenska melankolin via både musik och text. Det har tagit sig olika former från Dance of December Souls melodiska dödsinfluerade doom metal, via The Cure-vibbarna på Discouraged Ones till deras mer moderna progressiva goth-metal som präglar Night is the New Day. På något vis har bandet alltid varit igenkännliga och lyckats göra ypperligt bra album, trots en drös uppsättningar samt olika musikaliska inriktningar där kärnan i bådadera lyckats förbli intakt. Med den drivande låtskrivarduon Anders "Blakkheim" Nyström och Jonas Renkse i spetsen, är ensemblen tillbaka med ett nytt och fräscht album.

Som ett stort fan av bandet sedan en lång tid tillbaka, har jag under dessa år bildat en ingående emotionell relation med deras verk och alltid älskat hur dessa herrar banar sin egen väg. Att alltid lyckas berika deras ljudbild med varenda släpp och hålla kvar essänsen som är bandets signum leder till att varje skiva är efterlängtad. Det nya albumet The Fall of Hearts lyckades till en början göra mig rätt besviken då den lät alltför snarlik föregående album Dead End Kings. Men efter det tredje spåret och även den första singeln Old Heart Falls fick jag svälja dessa ord. Därefter följer spår som verkligen visar nyanserna artisten lagt på. Typexemplet blir den akustiska balladen Decima som följs av deras vattenmärkta tunga, men melodiska gitarrer gräddat med Renkses ljuva och ångestfyllda stämma i Sanction. Att sedan ha tagit en mer progressiv utsvängning än tidigare alster och lägga på lite solotoner tagna från 70-talsrocken där känslan direkt blir Opethiansk.

Skivan kanske är en lätt besvikelse för inbitna fans då den, olikt bandet nog, inte svänger ut lika mycket gentemot föregående album. En annan upplevelse är att det inte känns som att något spår står ut från alla andra i jämförelse med Dead End Kings. Detta är för att albumet känns mer stabilt med ett bättre flöde, istället för att koncentrera sig på enstaka starka spår. Därmed blir det ett album man får lyssna igenom multipla gånger för att kunna uppskatta helhjärtat, då följer även upptäckten av att albumet står sig väl mot resten av diskografin.

Betyg: 8/10
Bästa spår: The Night Subscriber
Artist: Katatonia
Album: The Fall of Hearts
Releasedatum: 2016-05-20

Relaterade artiklar