Mörkrets krigare Corroded är tillbaka

Med ett mörkare och elakare album och spelningar på Anchor och Skogsröjet finns det ingen tvekan om att Corroded är tillbaka efter det senaste årets motgångar. Ungefär samtidigt som releasen av det nya albumet ”Defcon zero” sköts upp lämnade grundaren och gitarristen Peter Sjödin bandet. Rockbladets Gabi Mattsson satte sig därför ner för att prata med trummisen Per Soläng om året som varit och hur framtiden ser ut för Corroded.

Många har säkert redan tidigare hört historien om hur bandet grundades i Ånge 2004 av Jens Westin och Peter Sjödin efter ett av Jens riff på gitarren. Men inte lika många vet hur det gick till när Per Soläng och Corroded valde varandra.

Peter Sjödin och Per träffades första gången våren 2008. Per var då medlem i ett Black Sabbath-tributband, Fat Fiesta. Vid denna tidpunkten arbetade både Peter och Per inom skolan och träffades en kväll då de kom att arbeta på samma skoldisco. Peters band Corroded hade grundats fyra år tidigare och hade en spelning på Sweden Rock festival inplanerad. Per som aldrig hört talas om bandet tidigare tyckte det var lät som kul grej och önskade honom lycka till på spelningen när de skildes åt. Tiden efter att de träffats gick och Per tänkte inte mer på det utan återgick till sin vardag. När sedan semestern var slut för sommaren ringde Peter och frågade om han skulle vara intresserad av en provspelning för hans band som trummis. En vecka efter telefonsamtalet träffades de igen och Per fick lyssna på deras senaste demo, Onedimensional two-faced liar.

– Jag höll på att blåsa av stolen när jag hörde Jens pipa och kände direkt att detta vill jag göra, jag vill vara med, berättar Per.

Men historien hade kunnat ta slut redan vid första repet, men bandet fortsatte trots att det inte gick vägen första gången att repa tillsammans och fem månader efter att Peter och Per träffats väntade plötsligt en veckas turne i England. Då hade Per spelat i bandet i två månader. Ett muntligt avtal med ett skivbolag hade funnits med i bilden och dagen innan turnen skulle börja skrev bandet på ett kontrakt som resulterade i debutalbumet ”Eleven Shades of Black” som kom ut 2009. Mycket har hänt sedan albumet släpptes. Idag är det fyra medlemmar kvar i bandet, även om Peter fortfarande finns med på ett hörn. Att originalgitarristen är saknad går inte att ta miste på under samtalet med Per. Och trots att bandet har fått jobba hårt för att fylla ut tomrummet så har det inte påverkat relationen mellan dem och Peter.

– Nu senast när vi skulle spela i Göteborg hängde han med och körde bilen, så visst finns han kvar fast på ett annat sätt än tidigare, berättar Per.

Den första maj förra året släpptes singeln ”Burn it to the ground” som visar att Corroded vågat experimenterat med ett nytt sound. När jag ber Per beskriva det nya albumet beskriver han det som lite elakare med tyngre riff, mer akustiskt med en verkligare livekänsla som ger balans åt de mörkare partierna som kompas av elakare gitarriff.

– Eftersom vi alla har andra jobb vid sidan om bandet kan det ibland gå lite tid mellan repandet på grund av att vi har spelningar inbokade, då är det skönt att kunna kliva in i en inspirerande miljö där man får en paus från allt och bara är kreativ, berättar Per.

 Möjligheten att kunna stänga in sig i en studio och fokusera på att skapa ett nytt album tycker Per är en bra kontrast till vardagen som fritidsassistent på en gymnasieskola. Konsten att lägga riffen på rätt ställe och få allt att smälta samman är en utmaning som gör att ens egna gränser testas, men i Corrodeds fall beror mycket på att bandet själva har så höga krav på sig själva.Trots att det nya albumet har blivit försenat har bandet fortsatt att åka ut på helgerna för att spela. Nu senast var de nere i Blekinge och besökte Kalmar för första gången.

– Vi vet att vi har en bra fanbase i Skåne och Blekinge, men tyvärr har vi inte haft möjlighet att spela där så ofta så vissa områden har varit outforskad mark för oss, berättar Per.

Att åka ut även till de mindre orterna beskriver han som ett medvetet val från bandets sida, för dem är det viktigt att nå ut till så många som möjligt.

– Vi uppskattar kontrasten mellan stora och små gig. Att stå på en liten scen är precis lika roligt som att stå och spela framför flera tusen personer. Vi får ju göra det vi gillar oavsett vilken typ av scen vi står på, berättar Per.

Från början var det tänkt att nya albumet ”Defcon Zero” skulle släppas den 24e april och fansen väntade med spänning. Men på grund av omständigheter runtomkring försenades det. Idag har bandet köpt sig fria från skivbolaget de hade kontrakt med och letar nu efter en ny plattform att släppa det på. Förhandlingar pågår för fullt med olika skivbolag, alternativet att själva släppa finns också. De som väntat sedan 2012 då senaste albumet släpptes kommer med andra ord inte behöva vänta länge till.

– Jag la de sista trummorna för två år sedan på Defcon Zero, så det är ju lite frustrerande att det dröjer, men albumet måste släppas i år, säger Per.

Alla medlemmar i bandet deltar i processen bakom låtarna, både när det gäller låtskrivandet och hur instrumenten ska låta, men det är gitarristerna Jens och Thomas som kommer med riffen som låtarna sedan byggs på.

– En låt lever hela tiden, den går alltid att förbättra, jag kan sitta och lyssna på inspelningar från två år sedan som jag vill ändra på och då gör vi det när vi uppträder live, berättar Per.

Som trummis och musiker influeras han väldigt mycket av den gamla skolans trummisar som Tommy Lee (trummis i kultförklarade Mötley Crue), John Bonham (Led Zeppelin) och Black Sabbath´s Bill Ward. Men även nyare förmågor som Mike Portnoy har satt sin prägel.

– Jag studerade honom i tio minuter när vi turnerade med Avenged Sevenfold, sedan ville jag sälja mitt trumset, säger Per med ett skratt.

Förutom spelningen på Skogsröjet i augusti kommer bandet för första gången att spela på Pub Anchor den 27/5 och då kommer den som vill att kunna få höra fyra låtar från det nya albumet, varav tre fortfarande inte har släppts offentligt.

– Jag kan säga att fansen har mycket att se framemot, det är ju tack vare dem vi är där vi är idag och vi känner ett ansvar till att ta hand om dem, säger Per.

SKRIBENT/FOTO: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

BANDFAKTA

MEDLEMMAR
Jens Westin  – Vocals, guitar
Tomas Andersson – Guitar, Backing vocals 
Bjarne Elvsgård – Bass 
Per Soläng – Drums

DISKOGRAFI
2009 –  Eleven Shades of Black
2010 – Exit to Transfer
2012 – State of Disgrace

FACEBOOK  TWITTER

Relaterade artiklar