“Rätten till sin identitet”

Lyssnar du på hårdrock? Synth? Goth? Dödsmetall? J-pop? Syns det på ditt utseende? Chansen är då stor att du någon gång har eller kommer att få uppleva misstro, mobbning, etc, enbart på grund av ditt utseende. I går kväll arrangerades det en releasefest för RTSI – Rätten Till Sin Identitet – ett mångårigt projekt startat av Kulturens Bildningsverksamhet. Kortfattat går det ut på att ungdomar inom subkulturer får lyfta fram och synliggöra erfarenheter av mobbing, diskriminering och brott av hatbrottskaraktär som de utsatts för.

Annons 

 

De ska visa på den utsatthet som upplevs, verka förebyggande för andra unga och ge mer kunskap och förståelse till andra aktörer, exempelvis skolan som möter målgruppen. Det långsiktiga målet är att i en framtid uppleva ett samhälle där personer som väljer en subkulturell tillhörighet inte diskrimineras i samhällsstrukturerna.

I samband med detta har det spelats in låtar, skapats tillhörande musikvideor och målats tavlor. Detta firades alltså igår kväll med en sammankomst i Stockholm, och på scen stod Ninedee som specialkomponerat sången "Jag älskade er av kärlek en gång", som tydligt beskriver upplevelsen av att växa upp i ett litet samhälle där det är än svårare att sticka ut det allra minsta. Kvällen avrundades av synthpopikonerna i S.P.O.C.K, vilka själva fått utstå såväl hårda ord som våld på grund av sin musiksmak och livsstil. Brandtal och härliga allsångsdängor varvades med spontant tacktal från publiken.

Stort tack till arrangörerna, och hoppas vi får se mer av er inom en snar framtid.

Ninedee

S.P.O.C.K

Fotograf: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
Skribent: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)

Relaterade artiklar