Sabaton inför Sweden Rock

Från Falun till världen. Från Sweden Rocks lilla scen 2005 till headline-spelning 2016. Med ett nytt album på gång och med stora planer inför framtiden så är Sabaton ett av de stora namnen att ha koll på i rockvärlden.

Med låttexter som tar avstamp i historiska krig, slag och tidsepoker har Sabaton tagit sig ifrån replokalen i Falun och erövrat Europas rockscener med sin powermetal. I sommar har de över 20 spelningar inplanerade och den spelning som det pratas mest om är headline-konserten på Sweden Rock. Bandet är spända inför spelningen och utlovar en extraordinär show.

När Rockbladet möter Chris Rörland och Thorbjörn Englund, bandets två gitarrister, är stämningen mycket lättsam och skratten är inte långt borta. De berättar att detta är en jargong hos hela bandet och att de alltid skojar med varandra.

 – Vi är som en stor familj, säger Chris Rörland.

Ibland kan dock skämten gå för långt, något som bandet fick erfara inför en spelning i Barcelona för några år sen.

– Jag hade huvudvärk och fick huvudvärkstabletter av Hannes. (Trummis i bandet) och tryckte i mig två stycken. Sedan frågade Jocke (Joakim Brodén, sångare i bandet) hur jag hade fått tag på det. Då skojade jag och sa att jag fått det av en kille på festivalområdet vilket väckte starka reaktioner. När Jocke sedan kollade på tabletterna konstaterade han att det inte var huvudvärkstabletter utan att det var blodtrycksmedicin, berättar Chris Rörland samtidigt som han skakar på huvudet.

Blodtrycksmedicinen hade tillhört Sabatons ljudtekniker och rekommendationen var att bara äta en tablett.

– Du spelade inte särskilt fort den där kvällen, säger Thorbjörn Englund och skrattar.

 Berätta om något mer minnesvärt under de år ni hållit på.

 – När Chris flög in genom väggen in i Zakk Wyldes loge, säger Thorbjörn Englund med ett stort leende.

Chris Rörland verkar generad när ämnet kommer på tal men berättar i alla fall om händelseförloppet.

– Jag var lite full under kvällen och brottades på skoj med våran ljudtekniker. Det slutade med att jag flög igenom plywood väggen bakom rakt in i Black Label Societys loge, där Zakk Wylde satt. Han tyckte det var måttligt kul.

Det har varit en lång väg för att nå dit Sabaton befinner sig idag och karriären har inte alltid varit en dans på rosor. Chris Rörland och Thorbjörn Englund berättar om en spelning i Slovenien där Chris Rörland i slutet av låten slängde sin gitarr, med ett spetsigt fiskrokshuvud, bakåt. Vad han inte visste då var att Thorbjörn Englund stod precis bakom.

– Det var nog de längsta sekunderna i mitt liv. Publiken var helt tyst och Thobbe bara skrek. Jag var helt övertygad om att jag hade förstört ögat på honom, säger Chris Rörland.

– Till skillnad från då vet vi idag vart vi har varandra på scenen så nu kan man göra sina moves på scenen och vara cool. Vi kommer bara fortsätta köra på nu och så hoppas vi fansen är med oss på vägen, säger Thorbjörn Englund och blinkar med båda ögonen, som ett förtydligande  på att olyckan trots allt inte var så farlig.

När de pratar om sina förväntningar för Sweden Rock så skiner både Chris Rörland och Thorbjörn Englund upp. De medger att det kan vara utmanande att spela på festival, eftersom en stor del av publiken kan vara där för att egentligen se andra band. Samtidigt råder det dock ingen tvekan om att bandet är laddade och tänker göra allt för att vinna fler fans och bjuda på en minnesvärd konsert.

 – Fansen ska få valuta för pengarna. Det kommer bli dubbla stridsvagnar, pyroteknik, fallskärmshopp, en cykel, tre får..säger Thorbjörn Englund innan han brister ut i skratt.

 – Man kommer knappt våga röra sig på scenen för då sprängs man i bitar och det hade ju varit lite trist, fortsätter Chris Rörland.

Både Chris Rörland och Thorbjörn Englund understryker att det viktigaste för de som band är att ha roligt tillsammans och att de alltid försöker vara ödmjuka för sin publik och inte låta framgångarna stiga åt huvudet.

– Det är verkligen en pojkdröm som går i uppfyllelse, vilket är helt sjukt. Det är nästan så man vill springa upp till skogen i Norrland och gömma sig, säger Chris Rörland med ett skratt.

– Man vill alltid tro och hoppas på sitt arbete och när man har turen att nå resultat så är det inte som att man åker limousin och blir kaxig. Vi har jobbat hårt och är inte mer annorlunda än någon som jobbar på Ica eller liknande, säger Thorbjörn Englund.

Sabaton kommer gå på Sweden Rock festivals stora scen den 11 juni och det blir endast en av två spelningar som de håller i Sverige i år.

– Det här kommer bli hur kul som helst! säger Thorbjörn Englund.

Skribent: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
Foto: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)

Relaterade artiklar