Wildness gjorde sin sista spelning innan inspelning av nya albumet på Harry B James

Det är lördag och jag går mot Regeringsgatan 47 där den bland rockers i Stockholm ökända Harry B James ligger. Redan på långt håll hör jag att det är mycket folk på uteserveringen trots att klockan bara slagit halv elva. Bandet ska gå på scen runt tolv-tiden men redan nu är alla sittplatser upptagna och vid baren står förväntansfulla fans som kommit för att se Wildness uppträda.  

Annons 

 

Trummisen i kvällens band, Erik Modin är redan igång och riggar på scenen inför kvällens gig tillsammans med gitarristen Pontus Sköld. Det är deras sista livespelning innan de på måndag stänger in sig i studion för att över sommaren spela in sitt debutalbum . För ett tag sedan fick de sitt första skivkontrakt och blev signade av skivbolaget AOR HEAVEN. Medan jag väntar på att spelningen ska börja droppar resterande två bandmedlemmar gitarristen Adam Holmström och sångaren Gabriel Lindmark in och hälsar. Jag såg dem senast som förband åt Wigelius på Pub Anchor och ser framemot vad de kan leverera som huvudaktörer. Soundchecket går bättre denna gången och bandet har ett flyt som saknades på förra spelningen, kanske beror detta på att ikväll handlar om dem.

När första låten börjar utmanar två killar i publiken gitarristen Adam i vem som kan headbanga bäst och längst. Utan tvekan vinner Adam den kampen samtidigt som han skickligt hanterar sin gitarr och visar varför han går att jämföra med begåvningar som Tom Morello när det gäller gitarrspelandet. Han är inte riktigt på samma nivå ännu, men väldigt nära. Skillnaden från förra giget är stor, bandet är mer samspelt  och trots att utrymmet de står på inte är mycket större än på förra spelningen är det som att de uppträder på en av Sweden Rocks större scener. Sångaren Gabriel vågar ta mer plats på scen och använder sig mer av kroppsspråket för att ge kraft åt orden i texterna. Det gör att han får bättre kontakt med publiken som svarar genom att head banga och sjunga med.

160520-Wildeness-HBJ-gm-bild03

Snacket mellan låtarna är skämtsamt, han bjuder in de andra medlemmarna och låter på så sätt publiken få en insyn i deras privata jargong. Förra spelningen överröstade nästan instrumenten Gabriel och hans kroppsspråk var mer tillbakahållet, istället rör han sig nu mer fritt över scenen och gör den till sin. Även hans förmåga att blanda höga och låga toner utan att det skär sig utnyttjar han nu till fullo  Det finns fortfarande utrymme för att våga ge mer, men det ger ett bättre tryck i låtarna som träffar på rätt ställe.

160520-Wildeness-HBJ-gm-bild01

Bandets entusiasm smittar av sig på publiken under spelningen och plötsligt är det många händer i luften som hetsar bandet till att ge allt. Golvet  nedanför scenen förvandlas till en mindre moshpit när några av lyssnarna inte längre kan låta bli att dansa runt. Spelningen har kommit igång på riktigt och  det finns inte en person på Harry B James som står still. Hela puben vibrerar av stampande fötter,  gitarrernas tunga riff och trummornas bas får det att kännas som om en krigshär marscherar utanför. Värmen sprider sig bland lyssnarna som alla försöker komma så nära så scenen som möjligt och en lukt av svett och utspilld öl börjar spridas i luften.

DSC_0061

När jag studerar gitarristen Pontus agerande på scen skickas jag tillbaka till förra året när jag vid nästan samma tidpunkt stod framför Michael Schenker på Whiskey a go go i Los Angeles. Han har samma sorts närvaro på scen och interagerar med publiken på ett sätt som påminner starkt om Schenker. Med andra ord en mycket lovande gitarrist som  visar sin talang på ett sätt som får strålkastarna att riktas mot honom utan att ta över.

160520-Wildeness-HBJ-gm-bild02

Trummisen Erik leder bandet genom låtarna genom att sätta rytmen på ett behagligt sätt och backar upp med sång. På vissa ställen i låtarna tar han över lite för mycket, men för det mesta är rösterna i balans med varandra och blir som en enda slagfärdig kraft.

Under spelningens gång blandar Wildness sina egna låtar, bland annat den nya singeln ”Turning the Pages” med covers som Scorpions ”Rock you like a hurricane” och Dios ”Rainbow in the Dark”. Ska jag vara ärlig föredrar jag deras egna låtar som ”War inside my Head” och ”Collide” för det är då bandet verkligen är i sitt esse. Singeln Turning the Pages är utan tvekan kvällens bästa låt och bandet ger verkligen allt. Instrumenten backar upp och leder varandra och ger samtidigt plats åt Gabriels röst. Det är nu som bandets egna speciella sound kommer fram igen istället för stoppas undan och ge plats under coverlåtarna.

Basisten är inte en orginalmedlem utan en vän som hoppat in då bandet saknar en fast basist, men det är inget som man märker av. Dynamiken mellan honom och de andra i bandet är bra nog för ett uppträdande på en liten klubb. Att Wildness endast uppträtt tillsammans som band sex gånger tidigare är inte heller något vi märker av. Förutom vid slutet när två låtar till ska spelas och en diskussion uppstår om det är två låtar eller bara en.

160520-Wildeness-HBJ-gm-bild04

Tyvärr går tiden som vanligt alldeles för fort när man har roligt och bandets tid på scenen är över alldeles för snabbt. Några fler repningar och mer av det egna materialet är allt som krävs för att bandet ska nå nästa nivå. 

Vi på Rockbladet ser framemot bandets nästa spelning när debutalbum har släppts och önskar dem ett stort lycka till i studion.

Håll utkik på rockbladet.se senare under den här veckan då vi släpper vår första intervju med Wildness och glöm inte att följa dem på Facebook och Instagram för uppdateringar från studion.

SKRIBENT + FOTO: Gabi Mattsson (gabbi.mattsson@rockbladet.se)
KONSERT: Wildness
PLATS: Harry B James / Stockholm
DATUM: 2016-05-20

BANDFAKTA – WILDNESS

MEDLEMMAR
Gabriel Lindmark – Lead vocals
Adam Holmström – Guitars
Pontus Sköld – Guitars
Erik Modin – Drums, vocals

| FACEBOOK |

Relaterade artiklar