Wildness, lika delar nostalgi som nutid

Kulten kring AOR-scenen växer och ett av de nyaste banden inom genren är Stockholmsbandet Wildness. Deras resa började på Youtube med två singlar och slutade med ett skivkontrakt på AOR HEAVEN. I slutet på maj går bandet in i studion tillsammans med Erik Wigelius för att producera sitt debutalbum.

använda rockbladet50

Det Stockholmsbaserade bandet grundades 2014 av Erik Modin, Wildness låtskrivare, trummis och producent. Hans plan var från början att skapa ett soloalbum tillsammans med inbjudna musiker av de låtar han skrivit. En längtan att utveckla projektet väcktes när gitarristerna Adam Holmström och Pontus Sköld kom in i bilden och sökandet efter rätt sångare började. Det var genom en annons utlagd på forumet ”Band Search” som Erik hittade Gabriel Lindmark. Inspelningen av debutalbumet som är tänkt att släppas nästa år påbörjas den 23e maj i producenten Erik Wigelius studio

Men att försöka slå igenom som musiker idag är tufft, även om det är lättare nu att nå ut med sin musik via kanaler som Spotify och Youtube är det inte alltid det leder till ett skivkontrakt.

Vårt skivbolag AOR HEAVEN hittade oss genom att vår musik spreds via Youtube, AOR-genren är en rätt så sluten del av rocken vilket gör att de som gillar melodisk rock och hör något nytt gärna delar med sig till andra, berättar Gabriel.

Medlemmarna i bandet kommer ursprungligen från olika genrer inom rocken, men det gemensamma intresset för 80-talsrocken var det som sammanförde dem som band.

– Adam som tidigare spelade trash/metal bidrar med det tunga och lite mer trashiga soundet vilket skapar coola kontraster mot den bluesrock som Pontus fört in i bandet, berättar Erik.

Något som Wildness saknar i dagsläget är en fast basist. För tillfället fylls den platsen av vänner från andra band som gärna ställer upp när bandet har spelningar. Ska man tänka långsiktigt vilket de gör så kan man inte förlita sig på att vännerna alltid ska ha möjlighet att ställa upp.

Erik berättar att de gärna vill ha en basist i bandet på heltid, men förberedelserna inför inspelningen av albumet tar mycket av deras tid och de hinner inte söka aktivt för tillfället.

KISS, Def Leppard och Judas Priest är stora influenser när det kommer till låtskrivandet och det är också anledningen till att bandet spelar melodisk rock.

– Vi har plockat ut det vi älskar från 80-talet och blandat det med rockmusiken från idag, men det finns också inslag av 60-talets tidiga rock om man lyssnar noga, säger Erik.

Att välja ut vilka låtar som ska släppas och arbetas med har inte alltid varit så lätt för bandet. En låt har alla jobbat hårt med i två år och det är först nu som slutfasen äntligen börjar närma sig, men vägen dit har varit krokig.

– Det finns en låt som ännu inte har något namn som vi har jobbat hårt med i två år och det är först nu som slutfasen börjar närma sig. Den är intressant eftersom vi blandar hårdrock med influenser av disco, berättar Gabriel.

Även om Erik är den som skriver det mesta av materialet är alla medlemmarna är involverade i låtskrivandet.

– Det är stundtals en tuff jargong i bandet eftersom vi alla fyra är individer med starka åsikter. Men det är viktigt att allas synpunkter lyfts fram för att dynamiken i bandet ska fungera. berättar Gabriel.

­ – Ibland kommer Erik med en redan färdigskriven låt som vi sedan jobbar med tillsammans, eller så bygger vi något baserat på ett riff från en av gitarristerna, det är olika från gång till gång, berättar Adam.

En dröm som bandet har är att spela på Sweden Rock Festivals största scen, något de hoppas på blir verklighet inom ett par år. Ett av målen efter att albumet har släppts är att spela på en av de mindre scenerna inom ett år.

– För oss handlar inte om att bli störst i hela världen, jag tror inte någon av oss ens har tänkt den tanken. Vi ska få släppa ett album och det är jävligt kul att spela, går det bättre än förväntat så är det bara kul, säger Gabriel.

­ – Ingen kan på förhand säga hur stort det kommer att bli, oavsett om resultatet är ett stort genombrott eller ett relativt litet gör inte den här resan vi precis börjat tillsammans mindre rolig. Att få göra nåt som folk älskar och bara vill ha mer av, det är ju då man har lyckats, säger Pontus.

använda rockbladet 200

BANDFAKTA – WILDNESS

MEDLEMMAR

Gabriel Lindmark – Lead Vocals
Erik Modin– vocals and drums
Pontus Sköld –Guitarr
Adam Holmström– Guitarr

FACEBOOK | INSTAGRAM |

Relaterade artiklar