intervju med Art Nation

Art Nation är bandet som inte vill placeras i någon speciell genre och de ser gärna att du dansar till musiken. Tre år efter att bandet grundades har de både hunnit med att signa ett kontrakt med Sonic Music Entertainment/Gain och att skapa den officiella Gothia Cup låten. 

Historien bakom Art Nation börjar när grundaren Alexander Strandell tre dagar efter att ha fått kicken från bandet Diamond Dawn bestämmer sig för att starta ett nytt band. Han kom snabbt i kontakt med gitarristen Christoffer Borg och basisten Simon Gudmundsson, som senare följdes åt av gitarristen Johan Gustavsson. År 2015 vann Carl Tudén SM i trummor och rekryterades till bandet som trummis. Från början var även Theodor Hedström som spelade keyboard en del av bandet, men hoppade av efter att singlarna ”Moving on” och ”One is Better than No one” spelats in. 

­  – Mitt första band, Diamond Dawn grundandes av mig och Olle Lindahl när vi fortfarande gick i gymnasiet. Vi var unga och ville slå igenom, så jag hoppade av skolan för att satsa på bandet fullt ut. Men det blev så stressigt vilket ledde till en massa tjafs efter skivan släppts och vi stack ut på turne, så det slutade med att de kickade ut mig från bandet, berättar Alex.

Att få sparken från bandet han varit med och byggt upp var något Alex inte var förberedd på, han beskriver att det kändes som hans liv togs ifrån honom den dagen han fick beskedet. Idag känner han inget annat än tacksamhet mot medlemmarna i Diamond Dawn eftersom det gav honom chansen att börja om på nytt med Art Nation.

­ – De är alla riktigt goa killar och jag kommer alltid känna någon slags tacksamhet mot dem. Jag var riktigt ledsen för något år sedan, men nu är jag faktiskt glad att det hände. Det gav mig en styrka som jag kan leva på idag, berättar Alex.

Tiden efter innebar även att många i branschen vände sig emot honom då de ansåg att han var den felaktiga länken, något han har fått jobba för att bevisa var fel. Genomslaget med Art Nation ser Alex som en revansch, men också ett bevis på att det är viktigt att fortsätta kämpa och inte ge upp om man vill nå sina drömmar. Namnet ”Art Nation” som översatt från engelska till svenska blir ”Konst nation” har inte någon speciell betydelse enligt Alex. Namnet kom han på en dag när han satt med sin bror och försökte komma på vad hans nya band skulle heta.

Art Nation som är bandet bakom den officiella Gothia Cup-låten ”We are better together” kommer att framföra sin hittills största spelning på Gothia Opening Cermony den 18e juli inför över 70 000 åskådare på Gamla Ullevi. Dagen efter uppträder de på Scandinavium, men vägen dit de är idag var inte alldeles rak.

­ – Vi har haft kontakt en längre tid med vd:n för Gothia Cup, han gillade våra låtar men tyckte inte riktigt vi hade just den låten som krävdes just då. Men så hörde han en låt som vi släppte för några år sedan och så började vi jobba med den. Man kan säga att vi skräddarsydde den eftersom vi gjorde om texten, berättar Alex.

På frågan om bandets medlemmar själva är involverade i sporten kommer det spridda svar. Johan hävdar starkt att han är en hockeykille, men större delen av de andra medlemmarna har spelat fotboll, vissa bara en gång och andra fler.

­  – Mina bröder har spelat fotboll sedan de var små, så jag har ju varit på Gothia Cup några gånger. Mitt starkaste minne är när jag var 15 år gammal och såg artisterna uppträda på invigningsdagen, då lovade jag mig själv att jag också skulle stå där en dag, berättar Alex.

– Det blev bara en fotbollsträning för mig när jag var liten, sedan slutade jag berättar Christoffer med ett skratt.

– Jag har faktiskt också spelat på Gothia Cup, men alla andra lag var bättre så vi kom ingenstans, berättar Carl.

Spelningen på Nya Ullevi är något bandet ser framemot, även om nervositeten bland medlemmarna när ämnet kommer på tals är uppenbar märks det också att de ser framemot spelningen.

­ – Det känns ju speciellt, det är lite svårt att ta in det, berättar Carl.

­ –  Jag tro att det bästa vi kan göra just nu är att inte tänka på att det kommer vara så många i publiken, utan att man låter det komma när vi väl står där på scenen och blickar ut över publiken, berättar Alex.

Men det är inte bara på stora arenor och små klubbar runt om i Sverige som bandet spelar. Art Nations medlemmar tycker alla att välgörenhet är en viktig del i deras karriär och ett par dagar innan intervjun ser jag på deras Instagram att sångaren Alex laddat upp en teaser-video om en akustisk spelning bandet genomfört.

­  – Vi spelade faktiskt på Torlanda Församlings gemenskapsträff som en tjänst till min farmor, det var riktigt mysigt, berättar Alex.

När det kommer till att välja mellan akustiska spelningar och lite större är bandet överens om att variationen är bra, men föredrar av förklarliga skäl större spelningar.

­ – Det är mycket roligare att spela med ett fullt trumställ, lådan jag har på mindre spelningar är trevlig men inte lika rolig, berättar Carl.

­ – Jag tycker det är ganska blandat, för man kan få väldigt bra känsla när det är akustiskt, båda har sin charm, säger Alex

Välgörenhet är något som ligger hela bandet varmt runt hjärtat, Art Nation gick därför samman med Läkare utan Gränser för två år sedan och skapade låten ”One is better than no one” . Alla intäkter från låten som också var den officiella välgörenhetslåten år 2014 skänks fortfarande till organisationen och deras kamp mot Ebola.

­ – Det är viktigt för alla i bandet att vi har en tanke bakom det vi gör, kan vi på något sätt påverka genom vår musik och därmed hjälpa till så gör vi det. För mig personligen är det viktigt att vara en bra förebild och göra något gott, berättar Alex.

När det gäller själva musiken tycker Alex att det är viktigt att man kan dansa till den, han berättar att många fans har kommit fram på spelningar och berättat hur glada de blir av musiken de spelar.

– Människor blir ju glada av musik, så att kunna ta till exempel popmusik och att kunna föra in det som en del av rockmusiken utan att byte genre, det tycker jag tyder på ett framgångsrikt koncept. Jag är helt för att man ska dansa till våra låtar för enligt mig är det bevis på att vi gör något bra. Man ska bli euforisk av musik, så hoppa runt och var glad när du hör den, säger Alex.

Musik är något betydelsefullt i mångas ögon, en låt kan beskriva de känslor man själv inte kan hitta orden till. Lika viktig som den är för fansen kan den vara för musikern bakom låtarna.

­  –  Den låt som betyder mest för mig på vårt album ”Revolution” är ”All in”, jag skrev den när jag fick förfrågan av Alex om att starta Art Nation tillsammans, det är vår kämparlåt, berättar Christoffer.

­ – Det är en svår fråga att svara på för alla låtarna betyder något på olika sätt, men 3000 Beats är den jag väljer om jag måste ta en.. Den symboliserar en tid då det hände massor av saker i mitt liv, berättar Alex.

­ –  Ska jag vara helt ärlig har jag aldrig tänkt så, men ”Number One” är en kul låt att spela, den har en bra känsla och ett skönt gung. Jag tycker den är härlig helt enkelt, berättar Johan.

­ – Vi har en del riffiga gitarrsolon och en gitarrduell i mitten av ”Wage War Against The World”, så den väljer jag, berättar Simon. 

­ – Jag väljer också ”All in” som Christoffer, det var den låten de skickade till mig när jag fick förfrågan om jag ville gå med i bandet. Den har en riktigt bra dynamik och bra verser, berättar Carl.

På bandets officiella Facebook-sida står det releasedatum första januari 2017, något man lätt kan tro är datumet då ett nytt album kommer släppas. Tyvärr är det inte så, enligt Alex är det menat som en hint för att folk ska förstå att det kommer ett nytt album som de jobbar med.  Syftet med datumet på sidan är att visa att Art Nation är mer än bara ett projekt och att bandet jobbar för att komma framåt med allt som de har åstadkommit. När det kommer ett nytt album kan de inte svara på, men samarbetet med producenten Jakob Herrman på Top Floor Studios i Göteborg kommer att fortsätta även på nästa skiva. Christoffer som till vardags arbetar som producent tillsammans med Jakob kommer även han att arbeta med albumet, både som musiker och producent.

­ –  Den här gången kommer Jakob att vara med från början, vilket kommer göra att resultatet av det andra albumet kommer bli mycket bättre. Jag tror det kommer bli mer moget och komplett, han kan oss rätt bra vid det här laget och eftersom han jobbar med Christoffer kan det inte bli annat än bra, berättar Alex.

­  –  Vår första skiva var på sätt och vis splittrad, vi producerade vissa av delarna med Jakob och andra gjorde jag på egen hand när jag studerade i Växjö och vi spelade in där. Det är bättre att vara på samma ställe under hela produktionen för då kan vi lättare bolla ideér med varandra och optimera låtarna från start, berättar Christoffer.

När det kommer till personliga influenser bland bandmedlemmarna nämns bland annat Morten Løwe Sørensen, trummis i bandet Amaranthe som också har Top Floor Studios som hemvist när de producerar sina album.

­ – Det var riktigt coolt att träffa honom eftersom han är en inspiration, men jag inspireras också av jazztrummisar, berättar Carl.

­ –  Eftersom vi alla har spelat i olika band inom blandade genrer har vi väldigt spridda influenser. För mig är Guthrie Govan en stor inspiration, han är en väldigt kompetent gitarrist, berättar Johan.

­  – För mig är det Stewart Sender, det finns ingen tvekan om saken, säger Simon. 

­ –  Kanske något otippat, men Yngve Malmsten är min, hans ton är väldigt speciell och det är något jag inspireras av, berättar Christoffer.

­ –  Jag har väldigt spridda influenser, det är allt från pop till klassisk musik, Michael Bolton är en inspiration och Joey Tempest, han har ett skönt riv i rösten, berättar Alex.

Inspiration är en nödvändighet om man har ett kreativt yrke och det är inte alltid den kommer när man helst skulle önska. Ibland kan det vara en kamp att hitta den, andra gånger kommer den när man minst anar det.

­ –  Även den minsta jazzkonsert kan få mig att vilja gå hem och öva järnet, men det är oftast när vi haft de där riktigt bra spelningarna som vi känner oss riktigt inspirerade, berättar Carl.

­ –  Jag håller med, det är svårt att beskriva eftersom det är så häftig känsla att se i de andras ögon när vi går av scenen att det var ett lyckat gig, berättar Alex.

Även om Art Nation en dag inte skulle finnas mer och bandets medlemmar inte skulle ha möjligheten att fortsätta som musiker på samma sätt skulle de inte ge upp. Alla är enhetligt överens om att de skulle hitta andra sätt att fortsätta på.

­ –  Jag har alltid tänkt att musiken är något jag ska lyckas med, det var därför jag hoppade av gymnasiet. Så jag tycker personligen att det är viktigt att inte ha en plan B och tänka ut vad man ska göra om det inte går vägen, lägg hellre 100 procent på att bli jävligt bra, funkar inte det så får du ta det då, säger Alex.

­  – Jag skulle fortsätta med musiken ändå, förmodligen bli musiklärare för en ensemble, berättar Simon.

 Art Nation är just nu ett  högaktuellt band, både men trots att en lång turné väntar så finns det fortfarande tid över till andra projekt vid sidan om. Christoffer som har bandet ”Taste” tillsammans med sin bror Felix Borg släppte sitt första album 2012 och arbetar just nu på sitt andra som kommer att släppas via skivbolaget AOR Heaven. Alex däremot undersöker möjligheten att göra ett kommersiell pop album som soloartist och trummisen Carl spelar in med olika band redan i sommar. Men alla är överens om att detta endast är sidoprojekt och att Art Nation kommer före allt annat. För medlemmarna är det viktigt att kunna säga något med de låtar som skrivs, det handlar inte om det klassiska ”Sex, droger och rock n roll” utan om att stå för något bra och göra saker som andra band kanske inte tycker är lika viktigt eller intressant.

­ –   Världen är väldigt trasig just nu och kan vi på något sätt påverka den genom att göra till exempel en välgörenhetsturné runtom i de länder som behöver hjälp att läka så vill vi göra det. För oss spelar det ingen roll om vi samlar ihop lite kläder eller får en möjlighet att tjäna pengar så att vi på det sättet kan bidra, bara vi är delaktiga, berättar Alex.

–  När jag spelar gitarr så är det ju mina personliga känslor som kommer ut, för det är ju så att när man hör en låt så hör man också musikerns känslor. Antingen kan man se det som en förläning eller ett utlopp för sina egna känslor, det är fritt att tolka hur man själv vill, berättar Christoffer. 

Art Nation har en turné bokad som sträcker sig till slutet av året och balansgången mellan vardagslivet och livet ute på vägarna är hårfin. För att behålla så mycket som möjligt av kontrollen är det Alex som sköter kontakten mellan bandet och bokningsbolagen eller arrangörerna. Han berättar att bandet försöker föra en så bra dialog som möjligt och han är övertygad om att det är nyckeln till varför det fungerar så bra. 

­  – Oftast när vi är ute på turné innebär det att vi sitter i en bil och trängs i flera timmar, jag som är yngst hamnar alltid i mitten. Någon kanske somnar till ett par timmar för att sedan väckas igen av att spratt, vi driver ju mycket med varandra i bandet, berättar Carl.

­ –  Det är inte så glamouröst som många tror, vi kanske kommer fram till ett ställe på dagen och så ska vi sedan fördriva ett par timmar innan vi kan komma in och ställa in grejerna. Då brukar vi oftast käka något, soundchecka och sedan väntar vi igen innan spelningen börjar, berättar Christoffer.

År 2015 signade bandet med AOR Heaven men bytte i början av 2016 till Sony Music Entertainment /Gain, något som Christoffer beskriver som en bekräftelse på att de gör något som är riktigt bra och att de ska fortsätta lita på sin magkänsla.

­ –  Band som Europe, Mustach, Hardcore Superstars och många andra stora band i Sverige är ju signade av samma bolag, så det var en riktigt grym upplevelse att bli signade av samma bolag som de, berättar Christoffer.

Skribent och fotograf: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

BANDFAKTA – Art Nation

MEDLEMMAR
Alexander Strandell – Vocals
Christoffer Borg – Guitars
Johan Gustavsson – Guitars
Simon Gudmundsson – Bass
Carl Tudén – Drums

DISKOGRAFI
Revolution – 2015

FACEBOOK HEMSIDA INSTAGRAM

Relaterade artiklar