Dan Reed Network gjorde en riktigt svängig konsert på Sweden Rock Festival

Istället för headbang och luftgitarr blev det gung och luftbas med funktummar som fladdrade i luften till det massiva och tunga funksvänget. Den harmoniska människorättskämpen och kärleksspridaren Dan Reed ägde den gigantiska festivalstage. Det är sannerligen inte många artister som kan ta en så stor scen och verkligen använda och utnyttja den till sin fullo. Men det var inga problem för den karismatiske Dan Reed och hans Network som tog scenen i besittning som de fullblodsproffs de är.

En av årets mest efterlängtade konserter på Sweden Rock Festival detta år var förmodligen Dan Reed Network. En störtskur med regn och snorblåst hade strax innan konserten gjort sitt bästa för att lägga sordin på festivalstämningen. Men det skulle krävas betydligt mer än så för att skrämma bort den förväntansfulla och entusiastiska publiken som hade strömmat till i mängder.

Dan Reed Network har precis släppt sin första nyinspelade platta på 25 år. Plattan heter ”Fight another day” och turnén som idag stannar till på Sweden Rock marknadsför just denna platta. Den nya plattan känns som mogen vidareutveckling av deras säregna funk, soul, R&B och rocknroll toppat av Dan Reeds världsmedvetna texter och starka sång. Vi känner igen funksvänget och de tunga keyboard mattorna från förr. Men det märks även att bandet mognat och vi får höra en del lågmälda och en del lite tyngre låtar på nya plattan. Detta känns som en helrätt utveckling av bandet. 

Dan Reed och hans Network öppnar stenhårt med massivt funksväng och tar genast scenen i besittning med ”Resurect” från debutplattan s/t. Den ständigt leende Dan Reed sänder ut massiv karisma och enorm kärlek som träffar publiken rätt i hjärtat som en massiv bulldozer. Man blir totalt knäckt, nockad och golvad av kärleken och de svängiga och starka låtarna. Publiken strömmar till och entusiasmen sprider sig som en löpeld.

Dan Reed inleder nästa låt med att be om ursäkt å det amerikanska folket för de mörka vindarna som blåser idag i USA av Donald Trumps politik. De positiva ovationerna för detta uttalande kunde inte vara mer högljudda än så. Dan Reed fortsatte med att förklara att det idag finns så mycket inneboende rädsla hos befolkningen för immigrationen och det som är främmande. Rädslan finns enbart i fantasin. Vi måste kämpa mot detta genom att visa medmänsklighet och kärlek gentemot varandra om vi ska komma tillrätta med dagens världsproblem. Han kunde inte få större ovationer och jubel hos publiken för detta ställningstagande.

Dan Reed Network är ett sjukt bra liveband, de har sköna influenser av traditionell funk, soul, R&B och stenhård rocknroll. Det är mångbottnat, dynamiskt och texterna är knivskarpt laddade. DRN visar idag var skåpet ska stå och många är överens om att detta var en av festivalens allra bästa liveakter.  Vi får höra ”Under my Skin”, ”Infected” från nya plattan, ”Baby Now I”, monsterhitten på alla läppar ”Rainbow Child”, ”Come back baby”, ”Champion” från nya plattan, ”Forgot to make her mine”, ”Ritual” och ”Get to you”.

Det är svårt att stå still till Dan Reed Network och man vill bara dansa, le och få glädjefnatt. Jag har svårt att se att det kan bli mycket bättre än så här. Spelglädjen lyser i ögonen på bandet och det därtill imponerade massiva soundet och grymma svänget får mig att fullständigt kapitulera.

Leendena, kärleken och budskapet spred sig i publiken och Network lyckades ända in i mål. Misstänker att Dan Reed Network fick en hel del nya fans idag och det var synnerligen välförtjänt.

RB-Betyg-9_10
SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
BAND: Dan Reed Network
ARENA: Festival Stage / Sweden Rock Festival 2016
DATUM: 2016-06-11
BÄSTA LÅTEN: Nya låten ”Champion” från ”Fight Another Day” fick mig att få riktig gåshud av den enorma tyngden. Råstyrkan var nästan jobbig emellanåt och man blev ordentligt tårögd av känslostormen den förmedlade.

 

Relaterade artiklar