Glenn Hughes gick bärsärk på Festival Stage

Glenn Huges går bärsärk på festivalstage och fullständigt krossar publiken, likt en bulldozer fylld av tung funk och soulbottnad låtstark rocknroll. Mannen vars karriär spänner över snart 40 år, bjuder upp till låtkavalkad från hela sin karriär. Glenn Huges har ett extremt brett sångregister och förmodligen är han en av festivalens allra vassaste sångare. Lägg därtill att han dessutom spelar grymt svängig funkbottnad bas, så förstår ni snart att vi har att göra med en enastående världsartist, helt och hållet i sin egen klass.

Enligt hans egenskrivna självbiografi, var han djup nere i kokainträsket under större delen av 70, 80 och 90- talet. Det finns plattor som han spelade under ett enda långt kokainrus. Att denna 65- åring kan ställa sig på festivalstage och musikaliskt dominera så totalt är fullständigt enastående.

Förväntningarna är skyhöga när Glenn Huges så äntrar festivalstage på Sweden Rock och smäller oss direkt i ansiktet med ösiga Deep Purple dängan ”Stormbringer”. Låten är även talande för väderleken idag som har varit synnerligen opålitlig med spridda skurar och hårda vindar.

Meritlistan för engelsmannen Glenn Huges kan göras hur lång som helst. Det viktigaste är att han började sin karriär 1968 i bandet Trapeze för att sedan 1973 få platsen som basisst i den tidens största hårdrocksband nämligen Deep Purple. När Deep Purple splittrades 1976 fortsatte han som soloartist och spelade in en mängd soloalbum. Han fick platsen som Black Sabbath sångare under en kort period och spelade in plattan Seventh Star 1986. Under de senaste åren har han varit framgångsrik i numera splittrade Black Country Communion.

Han har under merparten av sin artistkarriär brottats med sitt abnorma kokainmissbruk, men han kom äntligen till rätta med sina problem under slutet av 90 talet. Några spår av det ser vi inte, då han idag är i extremt bra form.

Han sjunger som en gud med ett stort leende på läpparna och visar samtidigt sina ultravita, förmodligen nyrenoverade tänder. Det är riktigt galet sjukt att karln kan sjunga så makalöst bra, trots att han är 65 år. Glenn Huges har alltid varit en extrem ultra tallang med en musikalitet utan dess like i världen.

Bandet låter grymt rutinerade och tighta tillsammans och består av danskfödda gitarristen Soren Andersen och ingen mindre än svenske trummisen Pontus Engborg. Sören axlar definitivt legenden Huges med sitt bländande gitarrspel och så gör även Pontus med sitt grymma trumsväng.

Vi får höra nämda Purpledängan ”Stormbringer”, Orion, Touch my Life(Trapeze), Muscle and Blood(Huges/Trall), Sail Away(Deep Purple), Meduza(Trapeze), Can´t stop the flood, One last soul(Black Country Communion), Mistreated(Deep Purple), Black Country(Black Country Communion), Soul Mover, Burn(Deep Purple).

Jag tycker att Glenn Huges dominerar totalt på Sweden Rock och frågan är om det inte var festivalens allra vassaste musiker och framför allt sångare vi fick se på festivalstage denna Sweden Rock fredag. Den tunga funkbottnade rockrollen, till bredden fylld med underbar soulbaserad världsklassång, gjorde verkligen min dag. Publiken verkade bestå av stora fans och det sjöngs med i texter både till höger och vänster. Jag är väl inte direkt någon fan av konserter mitt på ljusan dag. Men när det är festival får man ju göra ett undantag.

Glenn annonserade även en återförening av ultahyllade Black Country Comunion vilket gav stående ovationer. Han avslutade med frasen ”See ya next year” och detta låter ju synnerligen lovande för nästa års Sweden Rock Festival.

no images were found

RB-Betyg-8_10
SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
BAND: Glenn Hughes
ARENA: Festival Stage / Sweden Rock Festival 2016
DATUM: 2016-06-10
BÄSTA LÅT. När Glenn lirade Deep Purples gamla stämningsfyllda slagdänga ”Sail Away” från kioskvältarplattan ”Burn” fick jag riktig, riktig ståpäls och ögonen blev tårfyllda.  

 

Relaterade artiklar