I regn och rusk lyckas något solsken komma igenom – NOFX live Gröna Lund

I det regnprydda Stockholm, och den klassiska svängningen det svenska vädret lyckas med varenda år inför midsommar, får publiken åtminstone i sig lite kalifornisk sol från scenen signerat NOFX.

Annons 

 

Efter ett försnack som har hamnat på tapeten runtom i landet som en efterföljd av att någon hade för sig att försöka få Grönan till att bojkotta bandet för en specifik låt. Därför får punkethosen stå sig starkt när bandet öppnar med just detta kontroversiella stycke döpt med det "skrämmande" namnet Kill All the White People. Harmlös må den te sig inför fördomarna. I sin reggae-fyllda pompa och ståt, får detta bli startskottet för en spelning fylld med komedi och kort-korta sånger. Detta beskrivs lättast i den väldigt minimalistiska backdropen bandet får för sig att pryda scenen med, nästan mikroskopisk i skala visar den redan på attityden kvartetten levererar.

I d-taktsfyllt sväng lyckas solen från Kalifornien leva sig in i stämningen. Den regnskygga och frånvarande skaran i publiken lyckades missa en kväll som erbjöd minst lika mycket värme som hemmasittandet istället. Den skaran som fanns på plats lyckades alltjämt sprida värmen ifrån musiken rent utåt. Kastandes med tröjor och även med en rätt stor mosh lyckades publiken skruva upp volymen av upplevelsen en hel del.

Denna volym kan dock inte appliceras på gitarrljudet som stundvis känns aningen malplacé i ljudbilden, samt att början känns väldigt trögt och slappt när det kommer till musikerna. Men att Fat Mike och hans kompani fortfarande står upp, när andra band inom genren försvunnit i obskyritet eller helt enkelt bara lagt instrumenten på hyllan, är något att se upp till. Präglat med den klassiska stämsången från eran samt deras blandning av ska och punk gör detta till en kväll lyssnaren sent glömmer.

Betyg: 8/10
Lokal: Gröna Lunds Stora Scen
Evenemang: NOFX @ Gröna Lund
Datum: 2016-06-16

Relaterade artiklar