Josefin Öhrn + The Liberation live @ Berns Salonger

Josefin Öhrn + The Liberation är en njutning för sinnena. Det är abstrakt drömskt, men ändå konkret och levererar som ett slag i magen. 

Annons 

 

Josefin Öhrn beskriver själv denna musikaliska eskapism som:

”Ljudvärlden formar sig själv och den där flodens färger beror på periodens tillstånd och vem som är där. Jag har ju ingen aning om var jag befinner mig om ett tag, men det jag hör nu är malande o mässande o psykedeliskt, genom städerna till naturen o ut i rymden.”

Frontkvinnan i bandet ser passande svart, svår och snygg ut och snarare viskar ut sina suggestiva textrader än levererar dem med samma sylvassa distinktion som sitt band. Det är som spoken word-poesi med ett passande psykadeliskt ljudlandskap som smattrar och dånar. Det är stundtals som en domedagsprofets soundtrack, men det är så jävla bra, och det är så uppfriskande för vår tid där det mesta på radio låter som en fabriksgjord kopia av en kopia. 

Jim Morrison hade älskat att formulera sina långa texter till ljudet av denna musik. Jimi Hendrix hade varit stolt. Woodstock-besökarna hade gråtit av lycka. Shoegaze-nördarnas hjärtan bultar – det här är sån musik som är så rätt i sitt förhållningssätt att vara en anti-tes till modern musik. Inte undra på att BBC hyllat dem, inte undra på att nya albumet fått en solklar fyra i en av Sveriges största tidningar. Josefin Öhrn + The Liberation levererar dåtiden till samtiden med precision. Det var bättre förr, eller vad säger man?

 

RB-Betyg-9_10

Skribent: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
Event: Josefin Öhrn + The Liberation som förband åt Explosions In The Sky
Arena: Berns Salonger, Stockholm
Datum: 2016-06-14
Bäst: Den utomkroppsliga upplevelsen
Sämst: Speltiden

Relaterade artiklar