Metallsvenskan 2016: En fabulös och spöklik ritual med Ghost

Klädda i maskern, en herre och räddare till frontman. Då förs tankarna direkt till Papa Emeritus III och hans hop av namnlösa gastar i ett svep. Vad mer kan man då få för sig att nämna om detta kritikerrosade band med deras inbitna fanbase, än att det är ett band som definitivt levererar live.

Efter en lång turnévända under namnet Black to the Future var det dags för Linköping-bandet att göra en exklusiv Sverigespelning detta år. Stämningen i publiken har legat i luften hela dagen likt en enorm festlig entusiasm. En förberedelse som tagit en lång tid och inte leder till en besvikelse, som man förväntar sig av det namnlösa och välklädda bandet.

När den spöklika och cinematiska synthslingan till Spirit får äran att korka upp flaskan, är det fullsmockat i publiken. Ett oerhört hyllningsrop hörs under det bandet som överlägset har fått med sig den största skaran under hela festivalen. Därefter följs en kavalkad av bandets guldkorn från det senaste och hyllade alstret Meliora beblandat med några få klassiker likt Year Zero samt Ritual.

Papa Emeritus III lyckas bevisa att han är en frontman av högsta kaliber med sin extraordinära karisma och enastående charm. Han lyckas frälsa alla närvarande och sektliknande, försätts en i ett hypnotiskt skick. Med att även byta om till en lite mer "civil" klädsel bidrar till en helt ny upplevelse på denna turné. Han går från att rädda från "ondska" till att börja predika likt en fadersgestalt. Allt detta uppbackat med den arenamäktiga ljudbilden leder till en rensande upplevelse och det blir definitvt ett liveband att uppleva under någon punkt i livet utan några men. Tyvärr är den enda kritiken kring detta framträdande att det känns eller är för kort. Det blir svårt att bestämma sig då tiden flyger förbi.

Betyg: 9/10
Lokal: Pappersbruket
Arrangemang: Metallsvenskan
Skribent: Nikita Smirnov
Fotograf: Jim Bergqvist & Torbjörn Skogsberg

Relaterade artiklar