Metallsvenskan 2016 – En mörk begravningsrit signerad Dark Funeral

Mörkret börjar annalka sig över det tidigare soliga Örebro. Detta tonas ned något signifikant när nationalskalden inom black metal får fylla scenen med sin grace. Dessa herrar i Dark Funeral med en nysläppt och fenomal platta i bagaget visar sin potential, men når tyvärr icke fram hela vägen.

På samma dag som bandet släpper sitt senaste och även deras magnum opus Where Shadows Forever Reign, får dessa morbida herrar sätta tillvaron i brand. Med infernalisk pyroteknik och Nils "Dominator" Fjellströms överjordiska blastbeatande åker det av i öppningsspåret Unchain My Soul

Med denna ståtliga framfart och frontmannen Heljarmadrs hypnotiska scennärvaro visar bandet en enorm potential. Tyvärr känns det aningen tandlöst då ljudbilden i mixningen ligger helt fel. Vokalisten kommer inte fram lika väl som han borde, då sången är alltför låg och det blir även platt på grund av överdosen av diskant utan en basbotten. Det blir en väldigt tragisk upplevelse på grund av att detta kommer i vägen och ännu värre att man hör hur det egentligen borde vara. Scenshowen påvisar det senare, där färgkombinationen med flammornas röda gnista mot den blå och gråkombinerade bakgrunden blir en fröjd för ögat. Kryddat med medlemmarnas detaljerade utstyrslar och deras obehagliga uppsåt är estetiken på en toppnivå.

Med så mycket potential och deras långa karriär i ryggen, blir detta en grötig och platt upplevelse. En sann tragedi och kunde varit så mycket bättre. Det som hade kunnat vara en mäktig och explosiv, likt elden i fronten av scen, begravningsprocession blir en tam och kastrerad hund i ett hörn. Med sådana fantastiska musiker skall detta inte ske.

Metallsvenskan 2016 – Dark Funeral

Betyg: 5/10
Lokal: Pappersbruket
Evenemang: Metallsvenskan 2016
Skribent: Nikita Smirnov
Fotograf: Torbjörn Skogsberg

Relaterade artiklar