Metallsvenskan 2016 – Känsloladdat och präktigt med Paradise Lost

När skymningen börjar närma sig och kalla vindar börjar blåsa in, får Paradise Lost den rätta väderleksstämningen för sin emotionellt tunga musik. Grundarna av gothic metal får äran att leda oss in i natten med pompa och ståt denna avslutningskväll under Metallsvenskan.

Redan i de första tonerna till öppningspåret No Hope in Sight från senaste alstret, drar de svartklädda britterna igång något oerhört enormt. Via den kolosala stämningen som byggts upp av det spåret får Paradise Lost med sig lyssnaren in i deras mörka värld. Guiden på denna åktur får bli vokalisten Nick Holmes med sitt breda sångvokabulär. Den gamle gode britten lyckas gå från avgrundens mörka growl till en skönsång som skulle kunna funka som vaggvisor, och denna kväll lyckas han vara på topp. Att han även verkar vara på fint humör och lutar sig mot klassisk brittisk komedi i humorn när hans persona får yttras i mellansnacket.

Med en setlist som främst fokuserar på bandets äldsta alster blir det sannerligen en mörkare resa fylld med sångarens growlsång. Man lyckas även väva in udda spår som t ex One Second, hämtat ur alstret med samma namn, från deras synth-influerade era. Även så lyckas deras vanliga livematerial likt den extremt rifftunga låten The Enemy från deras återgångsalbum till metal-svänget få publiken att försättas i ett gung. Sett till bandets långa karriär är det ändå en välgjord låtlista och tyvärr får en del låtar klippas bort som bland annat Forever Failure som kan dra i ens hjärtstängar och slå anklang utan tvekan. Intressant nog har deras klassiska och mysiga avslutningslåt Say Just Words även fått klippas bort. Överlag har musikerna i bandet lyckats extremt väl och lever ut sitt framträdande till fullo.

Tyvärr lyckas det inte nå fullt ut när några grava ljudproblem får säga sitt och bli ett instrument i helheten. Tragedin uppstår i att det ter sig glappa i kontakten på Greg Mackintoshs gitarr, samt att instrumentet även ligger för lågt. Sedan får nästa slag komma, när sångarens mikrofon helt enkelt klipper, det hörs ingenting alls av den ljuva growlstämman han yrkade på att presentera. Detta leder då till att lyssnaren helt enkelt tappar fokus och att deras potential inte förs fram. Allt lägger sig då mot att bandet har försökt så innerligt, men att det olyckligtvis fallit platt på grund av tidigare nämnda problem.

Betyg: 8/10
Lokal: Pappersbruket
Evenemang: Metallsvenskan 2016
Datum: 2016-06-04
Skribent: Nikita Smirnov
Fotograf: Torbjörn Skogsberg

Relaterade artiklar