Metallsvenskan 2016 – Teatraliskt resa i dystopi med Operation: Mindcrime

I ett soligt Örebro får publiken en liten andpaus från svänget och draget genom Operation: Mindcrime. Med ett finlir personifierat i gitarr- och synthslingor får denna bakelse toppad med Geoff Tates röst en söt smak. Men en kan få sensationen av att föräta sig.

Vad har man att leva upp till som en fortsättning på ett av de mest influentella progressiva metalbanden tillsammans med Dream Theater?

Svaret är helt simpelt; en hel del. Det får upp skyhöga förväntningar för forne Queensrÿche-vokalisten Geoff Tate när han får fronta sitt nystartade projekt Operation: Mindcrime. Med ett namn taget från den ikoniska plattan som format den progressiva metal-genren är det skyhöga ambitioner. Med ett nytt album vid namn The Key, som är en början på en tilltänkt trilogi, i ryggen är det inte bara ett bad i ära utan även en presentation av att bandet än kan.

I en kavalkad av synthslingor och gitarrernas melodik blir det en ren musiker-musik där syftet enbart är att det skall uppskattas för den extravaganta skickligheten i ensemblen. När en sedan får höra Tates extremt teatraliska stämma, är resan påbörjad igenom konceptverk efter konceptverk. Det må inte vara mycket att uppleva på scenen och det gör att det kan kännas aningen trögt. En kommer på sig själv med att zona ut och istället låta musiken gå i bakgrunden. Det är även en trög start som kanske inte passar in vid den schemalagda tiden på dygnet. Sensationen hamnar närmre att en upplever det som "gubbigt" och går från att vara en åskådare till en lyssnare.

Det blir däremot lite mer intensivt mot de sista låtarna och en del av frontmannens forna storbands låtar kommer fram. Detta tillfredsställer den skaran som kanske inte är så intresserad av att få höra musiker enbart visa hur skickliga de är, men det känns som att den röda tråden redan är borttappad.

Betyg: 6/10
Lokal: Pappersbruket
Evenemang: Metallsvenskan 2016
Datum: 2016-06-04
Skribent: Nikita Smirnov

Relaterade artiklar