MONUMENT: Hair Of The Dog – Döm inte en skiva efter dess omslag.

Brittiska MONUMENT släpper genom det grekiska skivbolaget Rock Of Angels Records sitt andra album HAIR OF THE DOG. Bandet har fått lovord för sitt sätt att ta tillbaks New Wave Of British Heavy Metal till ytan. Rockbladet har lyssnat in sig på det 10 låtar långa albumet.

Annons 

 

Det är inte så att hårdrocken ligger på latsidan direkt. Nya och äldre band släpper skivor till höger och vänster och håller därmed hårdrocken riktigt het. Jag måste erkänna att jag först var rätt skeptisk till den här skivan när jag först såg omslaget. Det faller mig inte alls på läppen utan det ser, enligt min högst personliga åsikt, mest ut som om en idéskapare har haft det tråkigt under några lektioner i skolan. Därför är det mycket trevligt att återigen lära sig att man inte ska döma en skiva efter dess omslag, då musiken som strömmar ut ur högtalarna är mycket trevlig.

Hair Of The Dog är heavy metal, med en flört mot power metal om man nu ska sätta in musik i kategorier – vilket hårdrockare är väldigt duktiga på. Här hör man det som många band under mitten av 80-talet presenterade inom dessa två grenar av hårdrocken med bland andra Iron Maiden och Helloween i spetsen som stora influenser med tajta riff, instrumentala partier och gärna många solon. Men det här är inte något retropaket, utan helheten är ändå signerat år 2016. Låtaras längd är gärna över fem minuter och i Imothep (The High Priest) till exempel har vi en härlig långkörare med mängder av riff och tvåstämmiga solon. Lägg då till Peter Ellis tidsenliga sång. Öppningslåten och titelspåret Hair Of The Dog är en snabb och medryckande och i Crowbar hörs tydliga spår från Ozzy som influens men refrängen når inte ända in till mitt hjärta även om låten i övrigt är bra.

Som helhet tycker jag Hair Of The Dog är en bra heavy metal skiva och den är absolut värd flera lyssningar. Jag hoppas att jag kommer att höra mer från Monument i framtiden.

SKRIBENT: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
BAND: Monument
ALBUM: Hair Of The Dog
RELEASEDATUM: 2016-06-10
SKIVBOLAG: Rock Of Angels Records (ROAR!)
BÄSTA LÅTA: Imothep (The High Priest)

BANDFAKTA – MONUMENT

MEDLEMMAR
Peter Ellis – Sång
Lewis Stevens – Gitarr
Dan Baune – Gitarr
Giovanni Durst – Trummor
Daniel Bate – Bas

DISKOGRAFI
Rock The Night (EP) – 2012
Renegades – 2014

clip_image002[1]

clip_image004[1]

Fredrik Brolin

Reporter at Rockbladet.se
Jag började jobba för Rockbladet i början av 2012 och släppte debutboken "Metallica:Sorgespel & Segertåg - Det svenska perspektivet" 2018. Musikälskare sedan barnsben och har alltid haft musik som en naturlig del av tillvaron. Första stora favoriten blev Rolling Stones men kom sedan in på Heavy Metal genom Deep Purple, KISS och AC/DC. Luciarocken på SVT 1984 med Dortmundfestivalen från 1983 är och förblir en milstolpe i musiklivet. En annan är Metallicas Ride The Lightning. WOW! Rock på tyska ligger mig också varmt om hjärtat. Har jag en gång fastnat för en artist, ett band eller en del av en låt så släpper jag det inte, utan stannar trogen. Hittar jag en ny favvolåt kan den rulla 30 gånger på repeat under en dag. Jag intresserar mig för det mesta inom musik egentligen, som Woodstock-generationen, blues, de flesta grenar inom Metal men även singer/songwriter, Punk, Oi, Reggae och Opera. Nu för tiden lyssnar jag massor på dödsen och blacken. Bästa popbandet förövrigt är och förblir ABBA.

Relaterade artiklar