Skillet sliter sig loss från kedjorna

De har jämförts med Nine Inch Nails och Marilyn Manson, men i Skillets låtar finns kristna budskap. Skillet är hårdrocksbandet som trots sina 20 år i branschen är relativt okända i Sverige, något sångaren John Cooper hoppas att ändra på med nya albumet ”Unleashed”.

Bandet består av grundaren och sångaren John Cooper, hans fru och gitarristen Korey Cooper, trummisen Jen Ledger och basspelaren Seth Morrison. Skillet grundades av John under hans sista high school år när han var sångaren i rockbandet Seraph med Ken Steorts, gitarrist i Urget Cry. När båda banden bröt upp uppmuntrades de båda av Ken´s pastor att grunda sitt eget band som ett projekt vid sidan av. Eftersom att John och Ken kom från olika bakgrunder inom rockmusiken döpte de bandet till Skillet (stekpanna på engelska). En månad efter att bandet grundats fick de ett erbjudande från det största skivbolagen inom den kristna genren ForeFront Records och debutalbumet ”Skillet” släpptes 1996.

­ – Från början var namnet på bandet mer av ett skämt eftersom vi alla var med i andra band och bestämde oss för att starta ”Skillet” som ett projekt vid sidan av. Eftersom att alla tog med sig olika sounds och stilar in i bandet, blev det som att vi tog en stor stekpanna och lagt i allt för att sedan mixa ihop det till något unikt.

Än idag hävdar John att han fortfarande inte gillar namnet, men eftersom det har hängt med i 20 år behåller bandet namnet. Efter att debutalbumet släppts kom en uppföljare två år senare i form av ”Hey You, I love Your Soul” som släpptes i april 1998. Första albumet var ett mer grunge-inspirerat album, en genre de övergav för den mer alternativa rocken. Vid denna tidpunkt anslöt sig även Johns fru Korey till bandet.

­ – Vi har varit gift i 19 år nu och bandet har funnits i 20 år. Att jobba tillsammans med min fru är både bra och dåligt, vi är jämt tillsammans och har möjligheten att resa runt om i världen tillsammans med våra barn. Det är inte många amerikaner som varit i Sverige och att våra barn får den möjligheten ser vi som en välsignelse.

Han är noga med att påpeka att paret aldrig bråkar om musiken utan bara vardagliga saker. Passionen de delar för musiken har resulterat i en hemmastudio som också var den studio som första versionen av det nya albumet ”Unleashed” spelades in i.

­ – Vi spenderade ungefär tio månader tillsammans med att enbart skriva och spela in olika demos i min studio hemma, för att sedan gå över till studion där vi spelade in det slutversionen av albumet.

Idag är det många som är involverade i produktionen bakom ett album. John berättar att han ville ta vara på möjligheten att skapa något eget från grunden, som han sedan kunde ta med sig och utveckla tillsammans med andra.

­ – Namnet kommer ifrån att när vi producerade det nya albumet så kändes det som om vi släppte lös en hund som varit fastkedjad väldigt länge.

Med influenser från både 70-, 80-, och 90-talet i form av Queen, Metallica, Nirvana och Linkin Park beskriver han det nya albumet som en mix av gamla och nya Skillet.

­ – Det är fortfarande rockigt fast med inslag från den elektroniska musiken. Vi har även med en så kallad fightsong (kampsång), "Feel Invicible", på albumet. Det är en låt som ska inspirera den som lyssnar till att fortsätta gå framåt när allt går emot en.

Uppväxten med en mamma som arbetade som sång- och pianolärare har präglat honom och det är även det som inspirerat honom till att lägga till delar av klassisk musik i vissa låtar. John själv studerade och spelade klassiskt piano under tio år innan han övergick till rockmusik. Han berättar att intresset för musiken grundar sig i att det är något av de få sakerna han är bra på, något som han kan känna och förstå.

­ – När jag hämtar inspiration till en låt går jag tillbaka till det förflutna, men jag låter även framtiden influera mig. Men det som påverkar mig mest är historier som fans berättar för mig eller böcker jag läst.

Förändringarna i dagens musikindustri beskriver han som både negativa men också positiva. Anledningen till varför han ser dem som positiva beror på att för 20 år sedan hade Skillet aldrig kunnat åka till Europa om inte musiken varit så lättillgänglig som den är idag.

– Det kan leda till att nya dörrar öppnas och nya möjligheter läggs fram, men det negativa är att du antingen slår igenom stort eller inte alls.

Skillet har en stor turne planerade i USA som äger rum mellan september och oktober för att sedan återvända till Sverige i november.

­ – I Europa är vi inte stora nog för att spela på arenor, men vi trivs bra med att spela på klubbar, det gör att vi kommer närmare fansen än vad vi skulle gjort annars.

Om han får välja en låt från det nya albumet som har störst betydelse för honom personligen väljer han ”Rebirthing”.

­ – Anledningen till varför jag väljer den låten är för att albumet känns som en pånyttfödelse, det är unikt men samtidigt är det fortfarande Skillet. Det händer mycket hemskt i världen idag och jag hoppas att vi genom vår musik kan ge hopp om att det går att hitta en väg ut, det finns en hjälte för de som vill hitta en. I mitt fall är det Jesus, men alla har sina egna hjältar.

Skribent och fotograf: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

Relaterade artiklar