Skillet väcker Gröna Lund från sin ”Comatose”

Spelningen inleds med ett intro som för tankarna till en kyrkomässa och en man bärandes på en cello kliver på scenen och börjar spela. En efter en droppar medlemmarna i Skillet in och alla gör på sitt egna vis en storslagen entre. Strax efter hörs den melodiskt mjuka inledningen till ”Whispers in the Dark” och publiken sveps direkt in i Skillets muskaliska värld.

"You'll never be alone
When darkness comes you know I'm never far
Hear the whispers in the dark
Whispers in the dark"

En rysning far genom min kropp när orden tonar ut och träffar rakt i hjärtat, den uppriktiga känslan bakom varje ton berör på ett sätt som är svårt att förklara i ord. Människorna som står runt mig ser nästan förtrollade ut när de iakttar den karismatiska sångaren John på scen, på något sätt lyckas han få fram en kraft jag aldrig tidigare varit med om genom varje rörelse. Applåderna som följer skakar om hela Gröna Lund och lockar fler och fler att stanna och se kvällens underhållning. Redan vid andra låten är området fullt av folk och det börjar samlas grupper av människor utanför scenområdet.

Med sitt silver-lila hår som likt en enhörningsman flyger genom lufte rockar den kvinnliga gitarristen Korey Cooper loss hårdare än någon jag tidigare har sett. Till och med Michael Schenkers uppträdande på Whiskey a go go 2015 ligger i lä om jag ska vara brutalt ärlig.

 ”Feel Invicible” som släpptes för bara en vecka sedan får mig att tänka på en rockig hejaramsa. Det är en låt som man kan hämta kraft och styrka från när man inte orkar fortsätta på egen hand och behöver den där lilla knuffen i rätt riktning.  Tempot är högt och likså trummorna, den röda tråden är budskapen i varje låt som spelas. Alla låtarna har olika budskap, kristallklara som glas men lämnar ändå utrymme för lyssnaren att själv tolka och göra till sitt eget.

De tre första låtarna sätter en hög ribba som tyvärr faller vid de efterkommande två. Som tur är räddningen nära. Innan låten börjar frågar John om vi är vakna, att publiken föll lite ur led uppmärksammades och ett tungt riff från Koreys gitarr får mig att haja till. När introt till ”Awake and Alive” börjar är allt förlåtet och bandet fortsätter leverera. Tyvärr dröjer det till sjätte låten innan deras speciella sound får fäste igen, det är hårt och rått, basen är lika tung som gitarren och trummorna får marken att vibrera. På något sätt  är också melodiskt följsamt och Johns växlande mellan mjuka toner till att nudda vid gränsen till growl-sång lyfter  nivån på spelningen.

Trots inslag av vad som låter som inspelad backup-sång, likt i hur en mixad Barbie-röst måste låta är det bra flyt genom resten av setlistan. De delarna som misshandlas så brutalt lyfts upp genom trummisen Jen´s hårda krigsliknande slag. I vissa partier av låtarna fungerar Barbie-rösten bra med Johns mjukt growlande, men för det mesta är det faktiskt riktigt irriterande och förstör lite för mycket av låtarna. Återigen räddar bandet genom att premiärspela sin första ballad på flera år, "Stars". En mycket nervös John delar med sig av vad som visar sig vara outgrundande farhågor om att det inte ska låta bra,  det visar sig nämligen vara kvällens första låt där Jen´s och John´s röster är på samma nivå och blir som en. Trummorna ackompanjerar med hårda och råa metal toner, ovanligt i en annars så lugn och följsam melodi, vilket passar balladen riktigt bra. Refrängerna är starka och låten växlar mellan glädje och sorg, ingen i publiken lämnas oberörd och plötsligt är flera händer i luften, sakta vaggandes från sida till sida i takt med melodin.

Jag vet inte om det beror på kylan eller balladen, men mot slutet känns det som om vartenda hårstrå på kroppen har rest sig.

SE HELA BILDSERIEN 

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias "Madcap" Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
EVENT: Skillet
ARENA: Lilla Scen, Gröna Lund, Stockholm
DATUM: 2016-05-031
BÄST: Nya låten "Stars"
BETYG:RB-Betyg-7_10

SETLIST
Whispers in the dark
Forsaken
Sick of it
Rise
Better than drugs
Feel Invicible
Awake and Alive
Those nights
It´s not me, it´s you
Hero
Not gonna die
Back from the dead
Comatose
The Last Night
Savior
Stars
Monster
Rebirth

BANDFAKTA – SKILLET

MEDLEMMAR

John Cooper– Vocals/bass
Korey Cooper– guitar/keyboard
Jen Ledger– drums
Seth Morrisson– guitar

DISKOGRAFI

1996 – SKILLET
1998- Hey you, I love your soul
2000 – INVINCIBLE
2000 – ARDENT WORSHIP (LIVE)
2002 – ALIEN YOUTH
2002 – ALIEN YOUTH UNPLUGGED INVASION DVD
2003 – COLLIDE
2004 – COLLIDE [ENHANCED]
2006 – COMATOSE
2006 – COMATOSE: Deluxe Edition
2008 – COMATOSE COMES ALIVE
2009 – AWAKE
2009- AWAKE: Deluxe Edition
2016 – UNLEASHED (release datum 5/8)

HEMSIDA FACEBOOK

 

Relaterade artiklar