Sweden Rock Festival 2016 – Mörkrets furstar i det ökända Mayhem lyckas ge rysningar

Mörkret har landat över Norje. Detta personifieras i det ökända norska bandet Mayhem när de river på utan någon som helst nåd. En teatralisk föreställning av mörkrets förstar när deras musik sätter sina sylvassa klor i åskådaren.

Efter lite rykten om bandet och även uppgifter om att deras ordinarie frontman Attila Csihar är bortrest för att spela med Sunn O))) i Staterna, känns det solklara valet för att fronta detta anfall givet. När ingen mindre än en av de absolut mest prima och lysande scenpersonerna inom metalvärlden vid namn Maniac pryder scenen är detta en resa in i dysterheten.

Med ett taggtrådsstängsel över scenenkanten vet lyssnaren hur "farligt" bandet är. Bandet kör sedan på med ett extremt mäktigt sound som sätter sig hos lyssnaren. Detta beblandat med toner det mänskliga örat ej kan uppfatta men känna i kroppen, gör att det tilltalar en och går in i märgen. Typexemplet blir svartmetallens motsvarighet till Smoke on the Water i det klassiska mästerverket Freezing Moon. Att kunna skölja över en i en nästintill orgasmisk känsla är slående och makalöst. Att sedan för det mesta spela låtar från Maniac-eran och göra det såpass väl som bandet levererar, med en explosivitet sällan beskådad. När A View From Nihil får pryda ens öron blir det en kontrast mot den tidigare nämnda låten. I ett blastbeatande mangel får den lysa med sin fulla prakt och man belyser det andra spektrat inom genren.

Ståtligt lyckas sångaren hålla i det taggtrådsbeklädda mickstativet. Maniac lyckas bidra med en hypnotiserande men minimalistisk scenshow. Att med så få rörelser kunna fånga en i publiken är sannerligen enastående. Tyvärr får han inte ut så mycket av sina fantastiska och ångestgivande skrik för att föra det hela vägen. Det beror på att hans mikrofon är på tok för låg. Men i helheten är detta en emotionell resa igenom de mörkare aspekterna i mänsklig natur som stannar kvar även när man beger sig från publikhavet. Bakom morden, blodet på scen och kyrkbränningarna finns det ett band som förtjänar sin plats i metalhistorien musikaliskt.

 

RB-Betyg-9_10
Skribent: Nikita Smirnov (nikita.smirnov@rockbladet.se)
Band: Mayhem
Lokal: 4Sound Stage
Evenemang: Sweden Rock Festival 2016
Datum: 2016-06-09
 

Relaterade artiklar