Svartanatt får Pick up the Steam att rocka på riktigt

Efter ett antal sömniga uppträdanden händer det något på ”stora scenen” inne på området. Plötsligt intas scenen av långhåriga rockers som väcker festivalen till liv genom att bjuda på äkta rock `n` roll, så som det ska låta.

Sångaren Jani Lehtinen har utan tvekan den rätta rösten för ett band som Svartanatt, den är hes men ändå behagligt mörk. Redan från början öppnar de hårt med tunga riff från gitarrerna och basen som framhävs av trummorna, deras närvaro och inlevelse på scen blir bara starkare ju längre uppträdandet varar. När jag iakttar sångaren Jani på scenen står han nästan oavbrutet med slutna ögon. Musiken påverkar varenda själ som står inom räckhåll, men även de som passerar på bron ovan oss hajar till och stannar för att lyssna. Trots att hans röst är så låg fungerar den bra med instrumenten och hörs över dem. ”Det är ju fan vad bra band som finns i Stockholm” är en tanke som rusar förbi mitt huvud och tur är ju det.

Martin Borgh som spelar keyboard passar bra in bland medlemmarna där han sitter på en låda och lite soft låter fingrarna dansa över tangenterna. Gitarristen Felix Gåsste och basisten Mattias Holmström är lika coola de och lika så trummisen Daniel Heaster. Hela bandet inger en känsla av att vara några man gärna hänger med i en replokal och bara chillar med. Tempot i trummorna är bra balanserat och bygger upp låtarna genom ett högre tempo på precis rätt ställen, för att sedan dala ner i ett lugnare. Deras långa hår gungar i takt med musiken likt gardiner framför ansiktet när ett långt gitarrsolo tar vid, trots längden så funkar det. Det är riktigt få band jag hört som lyckats så bra med ett gitarrsolo som varar så länge, ofta hinner man tröttna innan de tar slut men inte denna gången.

Plötsligt känns det som om jag är tillbaka på Sweden Rock festivalen och den känslan håller i sig under hela spelningen.  Musiken påminner om rocken från 1970-talet precis innan 80-tals rocken tog vid. Något jag uppskattar stort hos nya band är att de tar tillvara på arvet från den tiden och gör det till sitt egna. Svartanatt är ett band som startar sin spelning med något som bara kan liknas vid ett åskmoln som slår ner med rejäla blixtar och dunder.

När basen ekar ut genom högtalarna känns det ordentligt i marken, stenarna rasslar och Mattias avslutar sitt solo genom att likt en basistgud hoppa upp på taket och står sedan där tills sista tonen ebbat ut. När det händer, då går det inte annat än att bli fullkomligt betagen av den svarta natten.

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
EVENT:  Pick up the Steam
ARENA: Trädgården på Spåret, Stockholm
DATUM: 2016-06-18
 

BANDFAKTA- SVARTANATT

Medlemmar
Jani Lehtinen – Vocals / Guitar
Felix Gåsste – Guitar
Mattias Holmström – Bass
Daniel Heaster – Drums
Martin Borgh – Organ

Relaterade artiklar