Sweden Rock Festival 2016 – En storslagen och mäktig upplevelse med Satyricon

När skymningen äro infallen över festivalområdet blir det dags för det romantiska norska bandet Satyricon att bege sig upp på 4sound Stage i Norje. Med mullrande dubbelkaggar och fabulösa melodier sköljer dessa goda herrar över lyssnaren. De lyckas övertyga utan att ett endaste frågetecken höjs.

Solen har gått ned, molnen har ansamlat sig över festivalområdet. Då känns det tämligen perfekt för en makalös liveakt som Satyricon att föra oss in i natten. När de första tonerna hörs och bandet kliver på scenen är det dags. Frontmannen Satyrs oerhörda sexiga scennärvaro och ståtliga figur föser in publiken i ett kolosalt jubel.

Under denna unika spelning är det dags för bandet att leva upp till förväntningarna. De skyhöga ambitionerna manifesteras i att att bandet tar sig an en spelning med hela den kraftfulla skivan Nemesis Divina. Bandet lyckas majestätiskt leverera och låtar som Du Som Hater Gud känns ännu mer enorma än vad de är i grunden.

Sedan får livestapeln Mother North lysa. Detta verk som av många refererar till som svartmetallens Stairway to Heaven och även en av de bästa livelåtarna någonsin. Känslan av att befinna sig i publiken är lik den till Fear of the Dark. Med den o:ande kören från publiken till den klassiska melodin förs individen i skaran till en parallell dimension. Ensembeln lyckas göra en av de bästa spelningen under festivalen. Allt detta får kryddas med den sällan spelade låten Phoenix som kapslar in en i ett mys som sällan får upplevas under en spelning. Med gästandet av Madrugada-sångaren Sivert Hoyem på spåret blir detta en höjdpunkt under spelningen.

En sanslös insats av de gamla goda norrmännen som visar att de har en lång väg att gå innan de ens blir avdankade, om de någon gång ens blir det. Trummisen Frost är även i högform och matar på maskiniskt med mullrande dubbelkaggar och blir en slagverkare många får en åtrå för. Allt-i-allo lyckas bandet leva över förväntningarna och cementera sig som ett av världens bästa liveband utan tvekan.

Betyg: RB-Betyg-10_10
Lokal: 4Sound Stage
Evenemang: Sweden Rock Festival 2016
Datum: 2016-06-10
Skribent: Nikita Smirnov (nikita.smirnov@rockbladet.se)
Fotograf: Klim Kong (http://p0m.deviantart.com/)

Relaterade artiklar