Sweden Rock Festival 2016 – Entombed AD lyckas än tuffa på och hålla klassen

På Sweden Rock Festivals andra dag var det dags för gamla goda och hederliga Entombed AD att förgylla scenen med sin fulla grace. Bandet lyckas med en enorm tyngd övertyga och få med sig publiken i, som frontmannen LG benämnt detta, "Sveriges största AA-möte".

Efter ett fasansfullt och långt intro var det dags för de gamla veteranerna att angripa scenen. Med solen högt i skyn är detta tämligen ett perfekt väder för gammal hederlig svensk HM-2-döds. Allt är som upplagt för att bli en spelning av hög kaliber. När tråden väl är dragen till motorsågen är det dags.

Tuggande lägger gitarrerna en blytung atmosfär över hela publiken och spottar sedan ut en mäktig maskin till liveakt. Frontade av vår gamla älskade LG Petrov och hans argsinta vrål är det en fröjd för både ögon och öron. När han ger galenskapen ett ansikte och lägger på sitt jordnära mellansnack sprudlandes med humor blir detta, på något perverst vis, groteskt vackert.

Tyvärr lyckas publiken inte ha en entusiasm för detta till en början. Det känns aningen stelt och krystat, men detta kastas bort, som om det aldrig existerat från hela början, när publiken kvicknat till halvvägs igenom spelningen. Framför scenen bildas ett moln av damm och vaga siluetter som rör sig raskt och piggt.

Mot slutet lyckas bandet verkligen slänga på med en ny dos krut och de två sista spåren bidrar nästan till en översköljande rik upplevelse. När de sista två korten i kortleken väl blir framdragna är det just de två starkaste. Bandet lyckas visa vilka titaner (bekräftat med basisten Victor Brandts ståtliga gestalt) de är. De lyckas, trots ålder, visa att flamman än brinner och att bandet definitivt hör hemma i metalvärldens panteon.

Betyg: 9/10
Lokal: Sweden Stage
Evenemang: Sweden Rock Festival 2016
Datum: 2016-06-09
Skribent: Nikita Smirnov (nikita.smirnov@rockbladet.se)
Fotograf: Fredrik Olofsson(fredrik.olofsson@rockbladet.se)

Relaterade artiklar