Sweden Rock Festival 2016 – Hellacopters tog hem spelet

20 år har redan gått sedan The Hellacopters exploderade på den svenska rockmarknaden med förstlingsalbumet Supershitty to the Max! Grammis vanns för Bästa hårdrock och döds-Nicke och Co erövrade stad efter stad med superskitig garagerock. Klart som korvspad att detta jubileum skall firas på Sweden Rock Festival 2016.

2008 bestämde sig en turnétrött Nicke Andersson för att dra ur proppen för framgångssagan The Hellacopters. Bandet hade sedan mitten på 90-talet producerat album på album och turnerat intensivt världen runt flertalet varv.  Dags att gå vidare, in med något nytt. Tills fansens stora olycka.

I höstas blev emellertid ryktet konfirmerat att The Hellacopters skulle köra ett återföreningsgig, ett enda. Men den svängiga bredbenta 70's-minnande rock 'n' roll som vi numera förknippar som Hellacopters sound kommer vi inte bjudas på. Nu skall vi waay back, till början och ursprungssättningen av bandet. Till den kultklassade Dregen-eran då man klassades som actionrock.

Jag var för pyttig för att mosha på Hultsfred framför The Hellacopters 1996, men till er som gjorde detta: I salute you! Bandet kickar igång med Born Broke och Nicke lirar intensivare än jag någonting sett förut. Flyhänte Dregen sleazar runt i bästa form på scen, mer böjd än en ekologisk banan. De distade gitarrerna sitter som en smäck mot trumhinnan och Nicke Andersson uttrycker känslan bäst: "Det här känns jättekonstigt men svinkul". Bobba Fetts frenetiska pianoslingor skapar en skir dimension till denna rökiga rock och bas-Kenny är too cool for school. Det sedan länge begravda ungdomliga ursinnet tränger upp till ytan i Bore me och Dregen får punka ur på riktigt i Random Riot och Didn't stop us. Annars finns en kompetent melodisk seriositet som inte hörs på skivan, man har helt enkelt utvecklats 20 år. (Gotta get some action) Now! får avsluta och om Hellacopters siktade på att göra detta gig legendariskt så kan vi konfirmera att musikhistorien har uppdaterats med gårdagskvällens bragd. 

SKRIBENT: Emma Kling (emma.kling@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se)
BAND: The Hellacopters
ARENA: Lemmy Stage / Sweden Rock Festival
DATUM: 2016-06-10
BETYG: 8/10

Relaterade artiklar