Sweden Rock Festival 2016 – “Sveriges löjligaste band” i Skitargs egna ord

Med ett stråk förs vi in i obsceniteternas fulla prakt signerat Skitarg. Detta band som nu firar sitt 10-årsjubileum, har på något höger eller vänster lyckas blivit en stapel inom svensk metal, vilket är en bragd för detta plojband.

Efter ett storslaget intro får scenen förgyllas av clownbeklädda herrar i sina bästa dagar. Det är en sjuk upplevelse i ordets fulla betydelse och publiken är helt med på noterna. Musikerna börjar sin femma när en introduceras till detta absurda skådespel.

Detta må te sig som kakofoni för den som går förbi tillfälligt, och detta får hamna inom genren anti-musik. Bandet blir mer av en teatralisk föreställning snarare än något att uppskatta musikaliskt, men under ytan ligger det och pyr en sprudlande musikalitet, likt ett inburat djur, hos artisterna i ensembeln. Tyvärr lyckas det auditära strykas en del, med att vokalisten Necrofilips mikrofon knappt hörs under spelningen och att ljudbilden ligger tämligen skumt. Det känns som ett alldeles för "basigt" tryck och diskanten hörs väldigt vagt i denna musikaliska sörja. I helheten ter det sig mer som en kanonboll av ljud snarare än något konsistent. Detta är något som publiken tar emot och sväljer utan ett snack om ämnet.

Med ett enormt publiktryck och hornen i skyn så långt ögonen kan se och fragment som flyger runt med en fasansfull fart över åskådarnas huvuden. Allt detta under Barnets extravaganta scenutsvängningar. Med att hoppa runt och ha en direkt publikkontakt, blir han en frontman som många inom genren skulle kunna sträva att efterlikna. Allt i allo, det är alltid en upplevelse att se "Sveriges löjligaste band" betitlade av ensembeln själva, men en blir lätt väldigt mätt på upplevelsen efter ett tag. De kan ha hållit på i 10 år, men upplevelsen är inte ny för genren eller bandet då hela konceptet känns för uttjatat.

Skribent: Nikita Smirnov (nikita.smirnov@rockbladet.se)
Fotograf: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
Scen: 4Sound Stage
Evenemang: Sweden Rock Festival 2016
Datum: 2016-06-08
 

Relaterade artiklar