Tillbaka till 70-talet med Blues Pills

Sagan om Blues Pills börjar i december 2011 och fortsätter med en turne genom Europa, det utan att ens ha släppt sitt debutalbum. Tre år har gått sedan bandet återupplivade 70-talets handgjorda musik genom debutalbumet ”Blues Pills”, den 5:e augusti släpps uppföljaren ”Lady in Gold”.

Annons 

 

Få band i världen kan säga att de turnerat runt i Europa på en egen headlineturné med bara sex låtar som rekvisita. Spelningar som på den ledande underground festivalen Roadburn och Desertfest i Berlin hanns även det med utöver en avstickare till Australien som förband åt kollegorna i KADAVAR. Efter turnen släpptes det självbetitlade albumet ”Blues Pills" 2014.

– Sedan vi släppte vårt debutalbum har vi turnerat på heltid, den tid vi inte tillbringat ute på vägarna har vi spenderat i studion, berättar Elin.

– Vi hade till och med madrasser som vi sov på i studion, all vaken tid användes till att skriva och spela in, berättar André.

Det nya albumet släpps den femte augusti, men redan den tredje juni lanserades videon för låten med samma namn som albumet, ”Lady in Gold”. Enligt Elin är namnet baserat på en påhittad karaktär, en kvinna med mycket makt som representerar döden.

– Det är Lady in Gold som bestämmer om du ska leva eller dö, låten handlar om att man ska ta vara på livet och inte låta någonting stå i vägen för ens drömmar, berättar Elin.

Med influenser från Led Zepplin, Jimi Hendrix och Aretha Franklin har bandet tagit det bästa soundet från 60- och 70-talet och gjort om det till sitt eget.

­ – De låtskrivare och musiker som vi beundrar har alla koppling till de årtiondena, musiken då var mer ärlig och analog. Idag gör alla auto tunes att det påminner mer om ett tuggummi som man spottat ut och stoppar in i munnen igen, säger Elin.

­ – Det som är negativt med att musik är så tillgänglighet idag är att vem som helst kan spela in musik bara man har rätt saker och då är det lätt att man överdubba sig själv, berättar Dorian.

Även om de mörka texterna är en skarp kontrast till den glada musiken är det just glädje som bandet vill förmedla med sin musik. Zack berättar att även om det är en låt som från början inte är gjord för att låta tungt gör det, trots att tonerna är glada blir vissa av låtarna omedvetet tyngre. De själva tycker att det är skönt att leka med en tvist av gott och ont, precis så som livet är.

– Det går inte att säga att vi har ett specifikt budskap som vi vill ska nå ut, det finns flera stycken olika i varje låt, men det är upp till lyssnaren att skapa sin egen tolkning av varje låt, säger André.

­ – Ta till exempel ”I felt the change”, för mig är den alldeles för personlig för att jag ska kunna prata om den. Jag har min tolkning av låten och det vill jag inte ska färga av sig på lyssnaren, berättar Elin.

Hon fortsätter med att det är roligare för dem som band att kunna formulera sig på olika sätt och bädda in budskapen istället för att gå rakt på sak. Med snart två album bakom sig och en fullbokad sommar och höst med många festivaler att spela på har bandet inga problem med att kunna fylla ut tiden på scen med material. Men så var det inte för två år sedan.

­ – Jag minns en spelning vi hade i Portugal precis i början när vi bara hade fyra låtar, då ville publiken att vi skulle spela i tre timmar och vägrade låta oss gå av scenen. Så vi fick snällt stå där och spela samma låtar om och om igen, berättar Elin med ett skratt.

Det nya albumet består av tio låtar som hela bandet varit med och skrivit, utöver det finns det fem låtar till som sållades bort. Men möjligheten att de används till nästa album finns.

­ – Det är svårt att säga vilka låtar som kommer göras klart av de som inte kom med på albumet. Vi kände att vi hellre lägger fokus på att leverera tio grymma låtar som vi är nöjda med än 15 stycken som är sådär, berättar André.

Att släppa ett nytt album beskriver Elin som att släppa lös sitt eget barn ut i världen.

­ – Vi har arbetat med albumet så länge och hört låtarna från stadiet då de bara var demos till att bli färdiga låtar. Det känns nästan som att ha sett ett barn växa upp och nu ska det ut och upptäcka världen på egen hand, berättar Elin.

­ – Vad andra tycker är inte direkt något som vi bryr oss om, oavsett vad andra har för åsikter så kommer vi vara stolta över albumet, berättar André.

Att få vara i ett band och få göra musik är inget någon av dem tar för givet. Elin berättar att sedan hon ”hittade” sin röst har det varit viktigt för henne att få vara kreativ. Musik beskriver hon är ett språk som är fritt att tolkas som man vill.

­ – Det bästa med rockmusiken är att det är så fritt, man får säga precis vad man vill utan att begränsas av folks åsikter, det är lite vad ”Bad talks” handlar om. Hur snabba vi människor är på att döma varandra.

Det nya albumet "Lady in Gold" beskriver de som organisk, handgjord mat för själen, något man ska lyssna på och må bra av. Influenserna från 70-talet är starkare på detta albumet än på det tidigare, vilket ger mer genomslag i låtarna. 

­ – Musik tar fram känslor inom en som man inte får fram annars, en låt kan ta dig tio år tillbaka i tiden till en plats eller känslor som en person väckte inom dig vid den tidpunkten. Det är vad vi vill att personen som lyssnar ska uppleva genom vår musik, berättar André.

Kolla in nya video för "Lady in Gold" här 


 

Skribent och fotograf: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

BANDFAKTA – Blues Pills

MEDLEMMAR

Elin Larsson– Vocals
Dorian Sorriaux– guitar
Zack Anderson – bass
André Kvarnström – drums

 DISKOGRAFI

2012 – BLISS EP

2012 – Black Smoke 7" EP

2014 –  DEVIL MAN EP

2014 –  BLUES PILLS album

2015 – BLUES PILLS – LTD. LIVE ALBUM

 

Relaterade artiklar