FEARLESS, den nya metalrocken

Bandet grundades år 2005 i den lilla staden Vagnhärad, men ingen av rockens olika genrer kändes rätt för bröderna Forssander. Efter att ha spenderat en tid hos sina släktingar i den Amerikanska Södern kom inspirationen fram och de bestämde sig för att börja spela musik som de kunde identifiera sig med. År 2014 gick bandets basist Martin Åberg och sångaren Michel Kolic med och FEARLESS var nu ett fullskaligt band.

Kan ni förklara vad Hillbilly Metal är?

– Det är en blandning av hårdrock, metal med influenser från amerikanska södern och med inslag av en jäkla show blir det Hillbilly Metal. Vår amerikanska släkt kommer från södern så när vi var där och hälsade på kusiner och annan släkt föll det sig naturligt att ta vara på och skapa något av det arvet, berättar Andy.

Er manager Mike Rios bor i Dallas, Texas, hur kom ni kontakt med honom?

– Vi träffade honom under vår USA-turne i höstas och det ledde till ett samarbete som vi tror kan gynna oss i framtiden då vi har planer på att turnera i USA igen. Förmodligen redan till hösten, berättar Andy.

Varför ställde ni upp i Sweden Rock´s Band Voting-tävling?

– För att detta är en av de bästa rockfestivalerna, jag och min bror Tobbe har hängt här i totalt sju år nu så det kändes som en bra möjlighet, berättar Andy.

– Det är första gången nu som jag och Michel besöker festivalen, det har inte blivit av tidigare tyvärr, berättar Martin.

Hur kändes det att uppträda på Sweden Rock?

– Det var stort, att få möjligheten att göra debut både som sångare och besökare samtidigt var roligt. Den fantastiska stämningen ger en skön känsla. Men samtidigt var det lite otippat, för man brukar ju besöka festivalerna ett par gånger innan man uppträder på dem, säger Michel.

– Vi spelade på Skogsröjet förra året, det är ju mer vår stil eftersom det är ute på vischan. Men båda festivalerna är bra på olika sätt, berättar Tobbe.

Tobbe och Andy, ni är ju bröder, hur är det att arbeta så nära sin bror?

– Det går faktiskt bra, vi bråkar inte så ofta eftersom vi känner oss mer som tvillingar än ”vanliga” bröder. Jag skulle inte kunna tänka mig att spela utan honom, vi har alltid spelat ihop och kommer fortsätta så länge det går, berättar Andy.

Kan ni berätta om hur det började?

– Det blev väl mer seriöst för 11 år sedan, det var då vi verkligen började satsa på bandet, sedan har vi spelat lite till och från innan det med polare och så. Men då spelade Tobbe med sina kompisar och jag med mina, så som bröder har vi spelat ihop i 11 år, berättar Andy.

Vad var det som gjorde att ni började med musiken och vad skulle ni göra om ni inte kunde fortsätta?

– På nåt sätt har vi alltid hållit på med musik, det skulle känns konstigt att inte kunna spela, berättar Tobbe.

– Det finns liksom inte, det skulle vara som att gå runt utan huvudet, det är en del av mig som person, berättar Martin.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på den frågan, jag spelar för att jag älskar musik helt enkelt, berättar Michel.

Hur skulle ni beskriva er musik?

– Det finns något för alla, det är verkligen en blandning av hårdrock, metal, hardcore, blues, dansband, trumspel och banjo. Vi försöker hålla det så brett som möjligt, berättar Andy.

– Idag vill ju folk kunna lyssna på allt så vår musik passar alla, berättar Michel.

Ni har ju ett litet annorlunda sätt att spela på, vad vill ni egentligen säga med er musik?

– Lev livet, njut av det och var glad, säger Michel

– Ta det lugnt, livet är en fest och ta vara på tiden, säger Andy.

– Att det är nu som du lever, ta en dag i taget och kör sedan all in, säger Tobbe

Vilken av era låtar betyder mest för er personligen?

– För mig är det Feed my insanity, det finns en personlig kontakt där, djupet den låten har påminner mig om hur trasig jag var en gång i tiden. Det är en låt som kommer att få folk höja på ögonbrynen och fråga sig själva vad som hände när den släpps, berättar Michel.

– För mig är det Booga, det är inte så att den betyder mest, men det var den första låten jag hörde och den första låten vi spelade tillsammans. Så för min del är det där resan startade så därför betyder den mest, men jag tycker vi har andra låtar som är bättre, berättar Martin.

– Jag har ingen, det är en svår fråga att svara på eftersom jag gillar alla. Klart att det finns vissa låtar som man gillar bättre än andra, men jag skulle inte spelat dem om jag inte gillade dem. Men Booga, det var då allt började så jag säger den, berättar Andy.

– Hillbilly for life, för den har groovet, säger Tobbe.

 Ert debutalbum är redan klar och ni har spelat in den i Stockholm tillsammans med Christoffer Folin, är ni signade av ett bolag?

– Inga kommentarer på den frågan, säger Michel.

Kan ni berätta om turnén i USA istället?

– Det var bra men annorlunda, i USA går alla ut alla dagar i veckan istället för bara på helgen som här i Sverige. Så minnena vi har kommer från bilderna vi tog, berättar Andy med ett skratt.

– Vi kände att alla uppskattade våra spelningar på ett annat sätt än i Sverige, berättar Michel.

Tobbe, du har ju designat och byggt era instrument från grunden, hur kom du på den idén?

– Ska man göra något så ska man gå hela vägen tycker jag. Själva idén kom när vi var på väg hem från Las Vegas och satt på planet. Det var faktiskt inte så svårt att bygga ihop instrumenten så jag gjorde det helt enkelt för att jag kunde.

– Spelningen på Sweden Rock var första gången då vi använde instrumenten, jag byggde traktorn som utgör mina trummor. Vi är händiga helt enkelt och tycker det är roligt att göra allt själva, man får en annan känsla för det man byggt själv, berättar Andy.

Vem är det som skriver låtarna?

– Det är oftast Tobbe som får en idé som han skickar till Andy och så skickar de vidare till oss, berättar Michel.

– För att berätta lite mer detaljerat, Tobbe brukar alltid komma med riff som vi sedan går ner och testar i vår studio hemma med både gitarr och trummor. Man kan säga att vi lattjar fram det tillsamman så att alla kan få en känsla för det, berättar Andy.

Hur gick det till när ni fyra blev FEARLESS?

– Den historien är lång, men jag kan berätta att vi snodde Martin från ett annat band, berättar Andy med ett skratt.

– Nej men så var det väl inte riktigt, jag spelade i ett annat band med gemensamma vänner till oss alla så det ledde till att jag, Tobbe och Andy träffades och jammade lite. Sedan frågade de om jag ville vara med och så blev det, berättar Martin.

– Vi tre hade en spelning bokad på Rockbitch-boat så två veckor innan började vi leta efter en sångare. Då hittade vi Michel och hade en grillkväll tillsammans där vi bara chillade för att lära känna varandra, sedan var FEARLESS komplett, berättar Andy.

Lever ni Hillbilly-livet till fullo?

– Ja det kan man säga, vi är inte så kräsna och bor på landet så det gör vi nog, säger Andy.

Varför ska rockbladets läsare börja lyssna på FEARLESS?

– För att det blir ett riktigt åka av, kom och ha roligt med oss när vi spelar live. Ni kan klättra upp på scenen och ha jävligt roligt med oss helt enkelt för vi är inte bättre än någon annan och tycker alla är lika värda, berättar Michel.

– Det blir en stor fest av det hela, vi är en stor familj och jag tror det är så många vill ha det, berättar Andy.

Hur ser framtiden ut för FEARLESS?

– Nu härnäst väntar en lång turné, albumsläppet och sedan fortsätter vi bara framåt tills att vi inte orkar mer, berättar Michel.

Beskriv ert debutalbum med tre ord

Michel: Hårt, groovy och catchy
Martin: Riktigt bra bag
Andy: Svängigt, snabbt och långsamt.
Tobbe: Alltså vad fan, jag har ju inga ord kvar.

 

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Pressbild (Mathias Blom)

BANDFAKTA – FEARLESS

MEDLEMMAR
Miche – Vocals
Tobbe – Lead Guitar
Martin – Bass
Andy – Drums

FACEBOOK

 

Relaterade artiklar