Krönika: Dag 1

I skuggan av allt skit som händer i världen känns det som att glädjeinjektioner behövs mer än på länge. Tacka vet jag festivaler. Här förbises, överkommer och stundtals till och med hyllar man vad som hade varit irritationer i vardagslivet: Långa obekväma avstånd, dåligt väder, att frysa, musik inpå småtimmarna.

Festivaler är så som människor bör vara till vardags: Tacksamma för det som finns och mindre beklagande över tillkortakommanden. 

Tyskarna i FKP Scorpio är och med Bråvalla Festival är inne på sitt tredje år av en potpurri av artister. Här finns precis som tidigare år något för alla. Det finns tungviktare i alla genrer: Popen har Zara Larsson, Hiphopen har Whiz Kalifa, elektroniska musiken har Hardwell och rocken har Rammstein. Detta bara för att nämna några. Det är inte undra på att festivalen själva estimerar ett publikrekord. Det pratas siffror mellan 50 000 – 55 000 personer. Det är Globens kapacitet sisådär tre gånger om. Men inget av det här förvånar egentligen. Det som skapats är en Svennebanan-festival med allt från den högljudda fulla fjortisen till gubbrockaren med en urtvättat Metallica t-shirt – och alla där emellan. Och att den är så mångfacetterad är det bästa och det sämsta med festivalen. Var så säker att du kommer se och träffa en hel del intressanta (i ditt huvud) malplacerade karaktärer, men åh så skönt det är att se och känna att ingen håller sig borta från denna fina folkfest. 

Tillbakablick på dagen och det känns som den ohotade klockrenaste fullträffen gick till metalcore-britterna i Bring Me The Horizon som kom, såg och segrade. Den molniga himlen mörknar successivt och förväntan stiger. Det är nu på kvällen och framåt inpå småtimmarna som de riktigt stora och bra banden spelar. Biffy Clyro är en dynamisk och bitvis fenomenal live-akt. Tätt inpå följer de briljanta indierockarna Band Of Horses som säkerligen kommer göra en underbar spelning och bryta mallen från dagens högljudda akter så som August Burns Red och At The Drive-In. Sen kommer alla blickar och öron riktas mot Rammstein som kommer gå på Panorama-scenen inför förmodligen nio av tio festivalbesökare: Här har vi ett band som ohotat kommer vara inte bara dagens utan festivalens bästa spelning. Det råder inget tvivel om det. Stackars Krunegård och hans Laakso som ska spela samtidigt… Fantastiska folkliga britterna i Mumford & Sons kommer enligt spåkulan leverara bland festivalens mäktigaste sing-alongs med nutida klassiker som The Cave och I Will Wait. Gatupoeten Matt Healy och hans The 1975 spelar samtidigt som Marcus Mumford och gänget. Här har vi dagens största tävlan om publik. Båda kommer locka stora publiker och tyvärr kan man inte gå och se båda av dessa briljanta fall.

SKRIBENT: PHILIP ALMÉN (philip.almen@rockbladet.se)
FOTOGRAF: TOMMY HANSSON (tommy.hansson@rockbladet.se)

BRÅVALLA FESTIVAL: 30 juni -2 juli 2016, www.bravallafestival.se
Följ Rockbladets bevakningen av Bråvalla Festivalen via www.rockbladet.se/festivaler/bravalla-2016/ och via Instagram@rockbladet / #rbbf16

 

Relaterade artiklar