Forever Still, käftsmällar utan dess like

Vid första anblick påminner Maja Shining mig om en isdrottning. Hon blickar ner på publiken som om de vore hennes undersåtar och det med all rätt. För det är hon som håller i nyckeln och öppnar dörren till det underjordiska.

Om jag skulle beskriva musiken Forever Still spelar skulle jag säga att det är metalliskt hård, äkta och arg sorg. Det smäller till rakt i ansiktet och det finns absolut inga ursäkter att hämta. Snarare är det som bli omskakad gång på gång av någon som vill att man ska förstå och känna samma sak som de. De känslomässiga låtarna påminner om vackra vaggvisor som sedan omvandlas till ångestfyllda skrik. Jag blir nästan chockad första gången Majas vackra röst förvandlas till en hämndlysten gast som vill ta bort all glädje och ersätta den med iskall kyla. Det tar mig ett tag innan jag förstår vem det är hon liknar, tar man bort growl och ersätter det med ren sång är hon utan tvekan väldigt lik Alissa White-Glutz. Både i sin närvaro på scen, men det är också något annat där som sångerskorna har gemensamt, men vad det är får du avgöra själv.

Gitarristen Maja Partsch imponerar genom att spela så hårt att fingrarna bokstavligen blöder och hon levererar bra riff, det finns det ingen tvekan om. Men det är basisten Mikkel Haastrup som sticker ut mest på scenen, hans dödliga dans med sångerskan när de står på scen och flyger runt är som att bevittna Svansjön. Ena stunden är Maja den vita svanen Odette för att i nästa sekund förvandlas till den svarta, Odile. Det är mer än ondskefullt vackert och förtrollande, låtarnas intron går från ljust hoppfullt till att höra hemma i den mörkaste avgrunden som är fylld av maktlösa kamper. Förhoppningen om att kunna klättra tillbaka upp igen dör sakta ut för att sedan byggas upp igen i takt med melodiernas växlande toner. Trummisen Dennis Stockmarr hjälper till och lyfter Majas röst när den är len och ljus, men det är också han som tvingar den tillbaka in i mörkret.. Låten Fight är den som fastnar snabbast hos mig, det är en riktig kampsång och man känner hur den genomsyras av domedagsliknande sorg. Det känns som att omges av nattsvart vatten och förlora alla känslor tills det inte finns något kvar trots man gräver in klorna med syftet att behålla även de mörkaste tankarna.  För det är så kampen för att komma ur mörkret känns när du återigen dras ner.

Forever Still är sitt namn till trots aldrig stilla, sångerskan flyger över scenen utan paus förutom i mellansnacket och basisten likaså, energin finns där under hela spelningen och hela bandet lever sig in i låtarna som en. Bandet vill att man ska känna precis allt som de känner när låtarna spelas och det gör man, fast det gör inte ont.

Snarare känns det som en lättnad att inte vara ensam bakom glasväggen medans de demoniska vaggvisorna förvillar dig bortom all tid och rum.

Se alla bilder från spelningen här 

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
EVENT: Gefle Metal Festival 2016
ARENA: Gas Stage
DATUM: 2016-07-16
BÄST:  Precis allt
BetygRB-Betyg-8_10 

BANDFAKTA – Forever Still

Maja Shining – Vocals
Mikkel Haastrup – Bass
Maja Partsch – Guitarr
Dennis Stockmarr – Drums

Discografi

Breaking Free (EP) – 2013
Scars (EP) – 2014
Save Me (EP) – 2015
Tied Down – 2016

FACEBOOK HEMSIDA INSTAGRAM TWITTER YOUTUBE

Relaterade artiklar