Gefle Metal Festival 2016 – Dark Tranquillity levererar kvalitet trots manfall

Det är ett decimerat Dark Tranquillity på Fire Stage denna avslutande kväll på Gefle Metal Festival. Det fattas såklart inte musiker på scenen men 50% av bandet består ju för närvarande av vikarier och grundaren och gitarristen Martin Henrikssons avhopp i vintras måste tagit på psyke och krafter.

Göteborgarna lider dock inte av brist på ess i rockärmen. Med en oerhörd kompetens och erfarenhet i bakfickan går The Ginger One, Mikael Stanne, med lätthet ut på scen och flörtar till sig publiken på ett kick med några väl valda ord på svängig urgöteborgska. Ess nummer ett är Stanne himself; med jävulen i strupen, självkänslan i kraftfullt scenspråk och med en äkta kärlek till fansen så blir han en av Sveriges, eller va fan, en av metalvärldens bästa frontmän!
De andra essen är Anders Jivarp, stabil och trygg bakom trummorna och Martin Brändström på keyboard som säkrar det karaktäristiska göteborgska melodiska dödssoundet a la Dark Tranquillity

Sedan är det inte vilka vikarier som helst man rekryterat för sommarens spelningar. Anders Iwers från Tiamat på bas har varit med ett bra tag nu och man kan ju hoppas på för alltid(?). På gitarrer hittar vi Erik Jacobsson från Deals Death och göteborgkändisen Jens Floren. Något otajta i samarbetet men för tusan, vad kan man förvänta sig just nu?

Ljudet är som vanligt festivalens Akilles häl och kan knappast vara bandets fel för när inte ens överkompetente Jivarps trummor låter bra då går det troll i kulisserna. Vinden blåser bort en del av ljudbilden men mycket drunknar i en symfonisk obalans som förmodligen någon olycksalig oljudstekniker lyckats fumla till.

Mina favoriter: The Lesser Faith, ThereIn, The Mundane and The Magic skapar en snygg och stark mittenakt där dessutom publiken har multiplicerats och samspelar fint med Stanne-mannen. 

Lost to Apathy och Miserys Crown, som avslutar, är andra klassiska juveler i setlisten. Att konserten aldrig liksom tar fyr på riktigt är inte så konstigt, jag är mest imponerad över att man lyckas kreera ett så bra gig som man gör trots ovan sagda problem. Jag tror och hoppas på återetablerad energi och spelglädje när nya plattan Atoma släpps i början av november och att det då skapats ett permanent team som skall verka med gött flow in i framtiden under Dark Tranquillitys så fina varumärke. 

SKRIBENT: Emma Kling (emma.kling@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Georgios Grigoriadis (georgios.grigoriadis@rockbladet.se)
BAND: Dark Tranquillity
ARENA: Fire Stage / Gefle Metal Festival
DATUM: 2016-07-16

BETYG: RB-Betyg-6_10

Relaterade artiklar