Grande Royale hör hemma i hall of rock´n´roll

Det är onsdag och sommarvärmen ligger fortfarande i luften trots att klockan har passerat elva, en perfekt kväll att spendera på Club Asylum. Varannan onsdag tar Linus, Danne och David som driver Asylum över Pub Anchor och låter några av Sveriges mest lovande band uppträda inför publik.

Annons 

 

Eftersom att dagens fotbollsmatch tidigare visades på puben är bandets spelning försenad så jag passar på att byta några ord med några vänner som också är på puben. När bandets soundcheck är över kommer en ung tjej fram till mig och frågar om jag är journalist och frågar om jag vet något om banden som ska uppträda.

 Ungefär 20 minuter försenade går Grande Royale äntligen på scenen, alla i bandet bär matchande jackor som påminner mig om det tidiga 1900-talets militära uniform. Spelningen börjar med att bandet ställer upp sig på rad med ryggen mot publiken och sedan brakar en symfoni av vibrerande toner loss. Hela kroppen vibrerar av energin från både musiker och instrument, sångaren Hampus Steenberg har en röst som är i perfekt balans med varje ton som ljuder ut från instrumentens högtalare. Med jämna mellanrum under spelningen bjuder han in basisten Calle Ljungström att dela på micken och deras sammanbundna stämmor blir som en. Marcus Kveldstad på trummor är utan tvekan den som gör att bandet klarar av balansgången mellan förändringarna i tempot, hans sätt att både hetsa upp, men samtidigt lugna ner tempot när det börjar bli för högt är beundransvärt. Att göra detta samtidigt som han sätter takten för varje låt kan inte vara lätt, men han klarar det utan tvekan med bravur.

 Det ser trångt ut på scenen eftersom alla står vid den främre delen, men vanan att dela på ett litet utrymme märks i deras sätt att ge varandra precis det utrymme som behövs. Gitarristerna Gustav Werner och Andreas Jenå spelar väl synkroniserat utan att överglänsa varken varandra eller sångaren. Men den som står mest i centrum är utan tvekan Calle, han är den som verkligen går in för musiken och hans medryckande sätt att ta över på scenen utan att överdriva tillåts av bandet. Bandets styrka ligger i att de ser och lyfter fram varandras individuella talanger. Deras olika sätt att hantera instrumenten gör det intressant att iaktta och de lyckas verkligen med att sätta sin egen prägel på låtarna utan att det blir för uppenbart.  

Grande Royale är utan tvekan ett band med medlemmar som kan varandras scenpresentationer utan och innan. Synkningen dem emellan blir tydligare när alla medlemmarna i exakt samma sekund faller ner på scenens golv och spelar resten av låten sittandes på knä. Det är också den enda stund som bandet är någorlunda still på scenen, det är nästan som om någon placerat elchocksplattar under fötterna på dem.

Bandet  påminner lite om Royal Republic, men är mycket mer explosiva i sitt uppträdande, det blir mycket show när Grande Royale står på scen, utan att det blir överdrivet. Tempot i låtarna är högt som det ska vara i high-energy rock och bra balanserat mellan höjningar och sänkningar. Något jag fastnar för är att i början på låtarna så hörs bandets egen signatur väldigt tydligt, det gör att rytmen fångar in en snabbt och det känns som om låtarna tar slut alldeles för snabbt.

Jag kan utan problem säga att detta är det första förband jag har sett uppträda som har lyckats dra så mycket publik. Förklaringen ligger i att de helt enkelt är så otroligt jävla bra och frågan är, om de låter såhär bra live, hur bra kommer då inte deras tredje album att vara?

Grande Royale är utan tvekan ett band som kan få Sverige att stiga i graderna på den internationella plattformen inom musik och det ska bli intressant att följa bandet på deras väg.

De som inte befann sig på Club Asylum denna kväll kommer för alltid att få gräma sig över att inte ha sett ett av de band som utan tvekan kommer bli en del av rockens Hall of Fame.

Se alla bilder från spelningen här

SKRIBENT/FOTOGRAF: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
EVENT: Club Asylum
ARENA: Club Asylum/Pub Anchor
DATUM: 2016-07-06
BÄST:  Bandets energi och sammanhållning
BetygRB-Betyg-10_10

BANDFAKTA- Grande Royale

MEDLEMMAR

Hampus Steenberg – Lead vocals
Gustav Wremer – Guitar
Andreas Jenå – Guitar
Calle Ljungström- Bass
Marcus Kveldstad – Drums

Discografi

Cygne Noir 2014

No Fuss – A Piece By Resolute Men 2015

FACEBOOK HEMSIDA

Relaterade artiklar