Ihsahn levererar inga känslor

Jag blir förvånad när publiken börjar applådera, men inser snabbt att det inte är ljudtekniker som står på scenen och testar instrumenten, det är bandet. Sångaren Vegard Sverre Tveitan äntrar scenen med vad som ser ut som en grupp tonåringar som gått från replokalen till scenen och det är precis vad de låter som.

Spelningen inleds med en låt där Vegard låter som om han medverkar i en skräckfilm, regnet som nästan precis började avta tar i som för att skölja bort obehaget det skapar. Trummisen Tobias Ørnes Andersen verkar vara den i bandet som är mest fokuserad och försvinner bort i sin egna lilla värld. Ska jag vara ärlig så är han det närmaste man kan komma när det gäller någon med talang i bandet, gitarristen Robin Ognedal påminner om en tafatt tonårspojke som inte riktigt vet hur han ska hantera gitarren. Det är för stelt och han håller gitarren på ett sätt som får mig att undra om han tror att någon ska rusa upp på scenen för att slita den ur hans händer. Försöken till ögonkontakt med trummisen ignoreras och det finns inget samspel mellan medlemmarna. Vegards försök till inlevelse blir bara för mycket och jag får bita ihop för att klara av resten av spelningen. Med jämna mellanrum överröstas hans röst av trummorna och balansen mellan de tre olika rösterna han använder sig av faller pladask. Det är först när kvällens först ballad spelas som han faktiskt levererar, innan det är det mest skrik och gnäll, hans försök till att sjunga med en röst mörkare än djävulen själv håller inte och jag vill bara be honom sluta.

Nicolai Tangen Svennæs på keyboard gör några försök till att skapa mystisk stämning med toner som känns allt för välbekanta och som kan återfinnas i de flesta skräckfilmer. Trots detta möts de av applåder, fyra stycken bakom mig verkar tycka att bandet levererar. Själv tycker jag att det är alldeles för spretigt, både mellan låtarna men även mellan medlemmarna. Ska jag vara helt ärlig är detta den första gången som jag ser ett band och inte känner någonting alls, oftast brukar någon låt eller refräng nudda vid någon punkt i kroppen. Men jag känner mig istället helt tom.


Mitt tips till bandet

Gå tillbaka till replokalen och öva lite tills ni hittar ert sound och kom sedan tillbaka och gör en bättre spelning.

 

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmy Sonelius (jimmy.sonelius@rockbladet.se)
EVENT: Gefle Metal Festival 2016
ARENA: Fire Stage
DATUM: 2016-07-15
BetygRB-Betyg-1_10

BANDFAKTA- Ihsahn

MEDLEMMAR

Vegard Sverre Tveitan – Vocals/Guitarr
Robin Ognedal – Guitars
Nicolai Tangen Svennæ – Keyboard
Tobias Ørnes Andersen – Drums

Se alla bilder från spelningen här

Relaterade artiklar