Krönika – Dag 2

Inget regn utan solsken. Definitivt ingen festival utan regn. När allt tycktes för bra för att vara sant föll regnet över det gamla flygfältet som utgör festivalområdet på Bråvalla Festival. Det fanns ingen chans att fly det och ett band fick ta den smällen extra hårt.

Ser man på festivalens spelschema står det tydligt: Första dagen är överlägset den bästa av årets tre dagar. Nu, väl inne på den andra dagen, tuggar festivalen på utan någon wow-känsla. 

Det går inte att ursäkta att Bråvalla Festival inte är ett undantag för den mansdominerade musikbranschen. Zara Larsson är bara en av många som höjt rösten för den ojämna könsfördelningen och var bland de första som uttalade sig om det oförlåtliga våldtäktsförsöket som ägde rum på festivalområdet igår.

"Du förtjänar att brinna i helvetet", sa hon enligt citat, och starka som orden än är så tycker jag reaktionen är helt befogad.

Således blir dagens första akt ett statement som inte ska behöva vara ett statement år 2016. Här lyfts en röst för kvinnlig empowerment och specifikt kvinnliga akter, och de få akter som finns i dagens musikindustri…speciellt inom rock. Det är väl bara inom pop och elektronisk musik kvinnors röst är ett snäpp mindre dämpad och de får ta mer plats. 

Thundermother startade dagen med den otacksammaste spelningen jag upplevt i festivalens historia. Med starttid 12.30 på dagen tog sig Växjö-brudarna an den minsta scenen till den absolut minsta publiken. Kanske vara förutsättningarna fel. Nåja, alla spelningar kan inte gå till sitt minnes Hall Of Fame. 

Nästa band ut var Blue Pills vars musik utgör en stilren hyllning av 70-talets musikhjältar. Med Hendrix riff, Joplins sång och Zeppelins fantasirika strukturer hade bandet alla förutsättningar (förutom de vädermässiga) att göra en av dagens mest minnesvärda spelningar. Men efter drygt halva spelningen hade regnets fukt letat sig in i utrustningen och det blev slutet för Blue Pills. Tråkigt. Vi får hoppas att de letar sig tillbaka till festivalen nästa år.

Sorlet från festivalen höll sig trots det konstant. En festivalbesökare är i sin trivsamma bubbla där humöret kan bara bli bättre, inte sämre. Alkohol och bra musik är sådana humör-höjande komponenter. 

Kaos på campingen

De bubblande glada och berusade festivalbesökare tog sig sedan till den stora Panorama-scenen för att se Flogging Molly. De alltid lika sväniga Irländarna med musik och stämning som taget ur en Guiness-reklam eller Saint Patrick's Day-firande. Rivigt blev det, roligt blev det, men i närheten av gårdagens kvalité-band kom upplevelsen inte nära.

Härligt att se The Sounds och charmtrollet Maja i spetsen. Men dagen saknar fortfarande den där artisten som får lyssnaren att tappa tid och rum. 

Hollywood-skådisen Jack Black och hans Tenacious D bjöd på en riktig folkfest och comic relief när ett enormt folkhav trängde sig runt Panorama-scenen och lät sig charmas av rock blandat med varierande nivå av mer eller mindre barnvänliga skämt. 

Danskarna i Volbeat förväntas göra sitt jobb, hur förutsägbart det än lär bli. Frontmannen Michael Poulsen med en inte så diskret förkärlek, efterliknelse (eller dyrkan) till Metallicas frontman James Hetfield. Ju närmare midnatt, desto mer intressanta spelningar brukar festivaler erbjuda, och så tycks fallet med idag även vara.

Med ett litet glapp i schemat fram till efter midnatt kan det mycket väl vara så att mörkret hjälper Bastille att skapa den suggestiva stämning de är ute efter. Britterna kommer säkerligen stå inför en stor publik med sin 80-tals synth-pop och arena-vänliga refränger. Dock kommer de tävla med Macklemore & Ryan Lewis som är ett av detta års festivals största dragplåster.

Hiphopparna mot rockarna. Det tycks vara en strid som aldrig läggs ner. När Kanye West uttryckt sig: "I'm the greatest living rockstar on the planet" efter en spelning på Glastonbury Festival i England, finns det all skäl att ro att de sanna rocktjärnorna kommer göra allt för att markera sitt revir så att inget lika dumdristigt upprepats, både på denna festival och i andra sammanhang. 

SKRIBENT: PHILIP ALMÉN (philip.almen@rockbladet.se)
FOTOGRAF: SANDRA BERKEMO (sandra.berkemo@rockbladet.se)

BRÅVALLA FESTIVAL: 30 juni -2 juli 2016, www.bravallafestival.se
Följ Rockbladets bevakningen av Bråvalla Festivalen via www.rockbladet.se/festivaler/bravalla-2016/ och via Instagram@rockbladet / #rbbf16

 

 

Relaterade artiklar