Krönika: Dag 3

Festivalen börjar lida mot sitt bittra slut. Som festivalbesökare längtar du efter en varm dusch, rena kläder och en fullbordad kostcirkel. Den svenska sommaren har satt sin prägel på festivalen: Regn, moln, regn, växelvis. Bara ett få solglimtar har letat sig igenom de envisa grå molnen under festivalens tre dagar. 

Här har aktiviterna gått varma dygnet runt. Klassiska aktiviteter á la Gröna Lund och Liseberg har varvats med mer orignella sysselsättningar som motocross-uppvisning och volleyball. I väntan på sin favoritartist kan det vara skönt att bara slappa i en sackosäck eller solstol (trots) regn och vila värkande fötter eller snacka lite skit. Bråvalla Festival är främst inriktat på musik, men man ska inte glömma att tunga akter inom standup även haft vägarna förbi. Bianca och Tiffany Kronlöv, Henrik Schyffert och Moa Svan för att nämna några, har alla förgyllt festivalen med en rejäl skrattsalva. 

Men allt har inte varit lek och glädje rakt igenom. Idioter finns och kommer alltid att finnas. I den anarkiska anda som kan råda på en festivalcamping försöker vissa dra sin känsla av frihet och bristfälligt konsekvenstänkande till sin yttersta spets, parallellt med hur de flesta oroar sig för sin säkerhet mitt i alla oräkneliga glädjerus. De glömmer: Det här är allas festival, det är mångfaldens festival, folk kommer och går som de är oavsett sexuell identitet, kön, hudfärg, ålder, eller annat som dessa dårar sorterar sina offer för sina dumdristiga och inhumana beslut utifrån. 

Och trots att allt som inte får hända har hänt, är Bråvalla Festival trots allt glädjens och kärlekens festival. Artisterna som spelat dessa dagar har borrat sig rakt in i samtliga festivalbesökares hjärtan. Känslor har bubblat över: Tårar har fallit, glädjerop har ekat över området och leenden har smittat av sig. 

När alla åkt hem och återgått till sina vanliga liv ska en sak läggas på minnet: Det här behöver inte vara en bubbla, en mikrosamhälle och en enda stor illusion. Ta det bästa som upplevts under tiden på festivalen och sprid det som konfetti till omvärlden, för omvärlden behöver det. Låt det dåliga kastas i soptunnan där det hör hemma. 

Kollektivt kan vi förstöra och kollektivt kan vi främja. Valet är vårt och alla måste dra sitt strå till stacken.

IMG_0372

 

IMG_1974

 

SKRIBENT: PHILIP ALMÉN (philip.almen@rockbladet.se)
FOTOGRAF: SANDRA BERKEMO (sandra.berkemo@rockbladet.se) & PHILIP ALMÉN (philip.almen@rockbladet.se)

BRÅVALLA FESTIVAL: 30 juni -2 juli 2016, www.bravallafestival.se
Följ Rockbladets bevakningen av Bråvalla Festivalen via www.rockbladet.se/festivaler/bravalla-2016/ och via Instagram@rockbladet / #rbbf16

 

Relaterade artiklar