Mumford & Sons – Bråvalla 2016

Marcus Mumford med sitt Mumford & Sons likaställer sin folkmusik med en folkfest. De är en given stjärna på festivalhimlen. Det är oklanderligt tight spelat, sparsmakat med publikfrierier och Marcus smått oväntade maniska springrunda genom publiken och runt den ger extra krydda och oberäknelighet.

Man vet vad bandet har att erbjuda, men mitt i allt konstanta och beräkneliga finns det rum för spontanitet och överraskningar – Till exempel Marcus smått oväntade maniska springrunda genom publiken och runt den ger extra krydda och oberäknelighet. De vågar pröva nya saker mitt bland all rutin: Ändra solon, lägga till något före eller efter en låt, ändra tempo, eller liknande. I och med det nya albumet som gick från folk till "vanlig" rock adderades en pusselbit i det nästintill kompletta pusslet och soundet expanderades ytterligare. Det nya soundet (som många är emot) passar sig särskilt bra live där låtarna får komma till sin rätt. 

Detta är ett band med stadig identitet och ett säreget retro-sound som har en stabil fan-base. Men vore det inte för multi-instrumentalisten, hit-makaren och charmtrollet Marcus Mumford hade hans söner inte låtit lika speciella.  Kvällens låtlista är perfekt avvägd i en välbalanserad potpurri av långsamt/fort, samt gammalt/nytt. Allt växer sig successivt i intensitet och sentimentalitet, och när frontmannen Marcus Mumford passionerat slår sönder ett trumset i konsertens slutskede med fyrverkerier i bakgrunden är det som ett kvitto på att bandet och framförallt bandets frontman investerat varje liten del av sig själv i sitt uppträdande. 

Skribent: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
Foto: Tommy Hansson (tommy.hansson@rockbladet.se)
Event: Mumford & Sons, Bråvalla Festival 2016
Arena: Luna-scenen, Bråvalla Festival 2016
Datum: 2016-06-30
Bäst: Helhetsintrycket
Sämst: Verkade vara brist på den stora publiken bandet förtjänar

Relaterade artiklar