Musikens nomad Mike Tramp

Många förknippar namnet Mike Tramp med banden White Lion och Freak of Nature, men mindre med hans solokarriär. Med nio, snart tio framgångsrika soloalbum bakom sig har Mike visat att en karriär där han får vara sig själv och leva som en nomad, passar honom bättre.

Annons 

 

Bland den äldre generation hemma i Danmark är Mike Tramp även känd för att vara sångare i bandet Mabel, ett popband som grundades 1976. Efter fem studioalbum och en vinst i danska Melodifestivalen 1978 som ledde till att bandet representerade Danmark i Eurovision Song Contest samma år med låten Boom Bom splittrades bandet 1983. Därefter grundade Mike bandet White Lion som gick skilda vägar 1991, efter det nederlaget gick han vidare till Freak of Nature. Även om det senare bandet var aktiva under många år lyckades de aldrig nå samma nivå som White Lion. Mike har därför under de senaste åren istället lagt fokus på sin solokarriär, men han har även uppträtt med och spelat in några av White Lions låtar under namnet Tramp´s White Lion. År 2015 släppte han sitt nionde soloalbum, Nomad.

– Nomad är ordet jag använder för att beskriva mig själv, jag har alltid varit en sådan person att när jag ville ha en förändring, om jag trivdes på en plats, så gick jag vidare. Och detta har hänt sedan jag var i mitt första band, White Lion och sedan Freak of Nature.

Men detta gäller även de länder som Mike har bott i. Han berättar under intervjun att låtarna han skrev under perioden då han gick från ett band till ett annat kände sig som en nomad, någon som ständigt går vidare. Namnet på det senaste albumet valde han för att det beskriver vem han är.

– Människor har alltid sagt till mig att jag är en vagabond, eftersom jag inte riktigt hör till en plats, utan vem jag är.

För Mike var världen en annan plats för 25 år sedan, idag har världen enligt honom förändrats på grund av de stora frågorna. Han berättar att folk idag har glömt hur det var på 1980-talet och under 1990-talet när människor inte var rädda för att vara politiskt aktiva och skriva om det som musiker.

– På den tiden var vi inte rädda när vi åkte till ställen som en flygplats för att ta ett exempel, det beror på hur världen har förändrats. Det är inte bara musiken som har förändrats utan hela världen och med de förändringarna har också ett skiftet skett i musiken.

Han berättar att musiken för 25 år sedan reflekterade över hur den tiden då var, när han minns tillbaka på första tiden i USA som en mer positivt tid. David Letterman hade precis börjat och enligt Mike var folk gladare och log mer, till och med energin var annorlunda. Men en förändring tog sin början när 1990-talet tog över, allt som förändrade affärsvärlden då påverkade även musikindustrin.

– Nu är vi i en tid när det inte går att göra något mer inom i rock'n'roll, allt har redan har gjorts. Jag tycker vi är nästan som en utrotningshotad art, eftersom rock´n´roll definierar oss som människor.

Mike berättar att för honom är rock´n´roll inte den skinnjacka som han sätter på sig innan han går på scenen, det är hela hans liv. Han har varit aktiv inom branschen i snart 40 år och beskriver rocken som en religion, något som kommer med det som definierar honom som person. Att arbeta med musik har gjort att cirkeln har blivit komplett.

När Mike ser tillbaka på uppväxten under det tidiga 1970-talet förstod han inte musiken som fanns runt omkring honom.

–- Det var folkmusik och artister som Kim Larsen, Bob Dylan och Neil Young som spelades då och det har påverkat mitt egna låtskrivandet.

När Mike flyttade till USA och började skriva sina egna låtar så insåg han att inspirationen till musiken kom från hemmet i Danmark. De senaste 15 åren har inneburit många förändringar och det är först nu som han inser hur mycket han förändrats sedan starten på hans karriär.

– Det är inte  bara att jag har blivit äldre eller att mitt hår har förändrats. Men renheten hos min låtskrivande har alltid varit densamma. 

Samtidigt som Mike upptäckte sig själv i USA började band som Bon Jovi och Mötley Crue att slå igenom och han beskriver den tiden som ett uppvaknande. Det blev mer uppenbart för honom att tack vare sitt danska ursprung hade han mer kunskap om världen och en bättre insikt om de politiska situationer som fanns då.

–   Den uppenbarelsen har stegvis blivit en del av min musik, för jag kan inte sjunga om att dricka öl och jaga flickor, jag vill skriva om livet och det har idag lett till att jag är den jag är idag. Redan då visste jag att jag var tvungen att vara den person jag var menad att vara och vara stolt över mitt danska ursprung.

Tiden i banden beskriver han som ett äktenskap och att många inte förstår är att vara i ett band är något mer än ett underskrivet papper, enligt Mike lämnar man bort en stor del av sig själv.

–  När du har varit gift två gånger, betyder det att du har gett bort stora delar av ditt hjärta. När jag grundade mitt andra band, Freak of Nature, gav jag bokstavligen allt. Jag använde alla mina pengar för att bygga upp bandet och insåg under den tiden att jag måste göra detta själv. Mina låtar måste vara  uttryck som återspeglar hur jag känner.

Sedan dagen då Mike tog steget till att bli en soloartist har han släppt nio album, alla med låtar som återspeglar hans egna känslor, men också hans syn på världen och det han tror på. Han berättar att han tröttnat på att experimentera med musiken och att de fanns som har följt honom sedan White Lion-tiden förstår att den nya musiken är hans sätt att identifiera sig med livet.

–  Jag vill kunna vara den jag vill vara, inte en rockstjärna bakom en mask. För mina fans är jag  låtskrivaren och den som står på scenen och sjunger för dem. Men egentligen är jag bara en människa, precis som de är.

Trots att det bara gått ett år sedan det nya albumet Nomad släpptes kommer ett nytt album den 24 februari år 2017. Detta har ingen koppling till att Mike den 18e juni firade 40 år som musiker, för att celebrera det anordnas fem akustiska spelningar i Köpenhamn. Låtarna är enligt Mike redan klara och han kommer att gå in i studion redan i juli för att spela in det nya albumet innan han återvänder till USA för en ny turné.

– Jag har 50 akustiska spelningar bokade och turnén börjar den 1a augusti, så det blir en månad i studion innan det.

Men att både spela in och släppa en skiva idag är mycket annorlunda än förut, detta beror på att antalet musikaffärer och skivaffärer har minskat i takt med att den digitala tillgängligheten har ökat och det är lättare att ladda ner musiken.

–  Idag släpper man ett fysiskt album eftersom att du har det i dig och du behöver för att få ut det. Jag ska vara ärlig, för mig spelar det ingen roll om det är en CD eller en vinylskiva. Jag vill fortfarande att musik ska vara fysiskt och jag vill kunna hålla den i mina händer.

Det nya albumet beskriver han som en uppföljare eftersom den resa genom livet som han är på fortsätter. 

– Jag blir äldre och det är en del av livet, men musiken reser med mig och fansen reser med musiken. Det är så vi delar våra liv med varandra, nomaden går vidare.

Anledningen till varför Mike väljer  akustiska spelningar framför den traditionella med fullband och stora scener beror på att han får ut mer av dem på ett personligt plan.

–   I vissa lokaler kan man bara spela akustiskt, men jag väljer också en akustisk spelning framför en traditionell eftersom de går att göra mer intima.

Till vardags bor han på en gård tillsammans med sin bror i Danmark och han berättar att det hjälper honom hålla båda fötterna på jorden. Varje dag tillbringar han mellan tre till fyra timmar åt att ta hand om gårdens boskap. Skulle musikkarriären en dag vara över vill Mike att hans nya jobb ska vara något som är verkligt.

–  Kontakten med naturen måste finnas där för att man ska vara kopplad till livet.

Trots att han har en ny turné inbokad tycker Mike att det blir svårare och svårare att hitta platser att spela på. Han tror att detta är anledningen till varför många musiker istället går över till att spela privata shower och liknande hemma hos någon istället för på en stor scen. 

– Det är vad utvecklingen inom rock'n'roll har lett oss till, det kanske inte fungerar för band som KISS, men jag har inga problem med det.

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Pressbild 

Diskografi

Capricorn – 1998
​Recovering The Wasted Years – 2002
More To Live Than This – 2003
Rock 'n Roll Alive – 2003
Songs I Left Behind – 2004
Mike Tramp & The Rock 'n' Roll Circuz – 2009
Stand Your Ground – 2011
Cobblestone Street – 2013
Museum – 2014 
Nomad – 2015

HEMSIDA FACEBOOK YOUTUBE

Relaterade artiklar