Nu kan inget stoppa Rockviken

Det som från början var en Bluesfestival utvecklades till en rockfestival i den lilla orten Frövi för tre år sedan. Succén var snabbt ett faktum, men trots detta var arrangörerna bakom tvungna att lägga ner efter två år. Efter ett års paus är nu Rockviken äntligen tillbaka och det med bas och trumma!

 Tredje gången gillt brukar man ju säga och det finns absolut ingen tvekan om att årets line up bekräftar detta. Benjamin Solvold som är en av arrangörerna festivalen berättar att själva grunden till idén kom när han fick möjligheten att utveckla den tidigare bluesfestivalen. När han sedan lärde känna Kenny Nilsson kände Benjamin att det var en självklarhet att det skulle bli en rockfestival.

 – Nytt för i år är att vi samarbetar med Niklas Urdell från Nikija Event Jag har arbetat med dem under Metalsvenskan i tre år nu så det kändes som ett naturligt steg att fråga dem om de ville göra detta med oss.

 Festivalen som på grund av ekonomiska missbedömningar var tvungna att ta en paus på ett år efter att ha arrangerats genom en förening. Att låta eventet återuppstå igen beskriver Benjamin som ett lätt beslut att ta. Och det är ingen liten comeback som planerats, stora band som Takida, Lillasyster, Bonafide och Smash Into Pieces kommer att uppträda.

 – Det kändes som om det krävdes att göra en stor comeback med festivalen och responsen vi har fått i år är på en helt annan nivå än tidigare år.

 Benjamin som tidigare varit medlem i bandet Bear Bone Company stod även på scen och uppträdde första året han arrangerade Rockviken. Men om han kommer att göra bandet sällskap på deras spelning i år återstår att se för de som åker till festivalen. Antalet besökare som kan tas in på området uppgår till 2 800 personer per dag, detta för att man ska klara av att hantera köer och liknande, men även för att det ska bli en så bra upplevelse som möjligt. Det är mycket telefonsamtal och mail som ska besvaras, även detaljer som att banden ska få sina önskemål tillgodosedda måste övervakas noga. Därför åker Benjamin till Prästviken där eventet äger rum dagarna innan för att ta emot den första leveransen och se till att allt rullar på som det ska.

 – Detta är tredje eventet som jag arbetar med i år, men veckorna innan är roliga tack vare att jag arbetar med en sådan stabil grupp av människor. I år känns det mycket mer avslappnat eftersom alla kan sin sak, hade jag kunnat leva på att endast arrangera event så hade jag utan att tvivla gjort det.

 Festivalens öppettider må vara kortare i år, men detta beror på att besökarna som till en stor del består av lokalbefolkning gärna går till festivalen senare på kvällen.

– Vi har märkt sedan tidigare år att man gärna grillar lite med familj och vänner för att sedan gå ner till festivalen och lyssna på banden och har därför valt att ha lite andra tider i år.

 Ett annat samarbete Rockviken har är med föreningen Nemis som Isak Snow, Tidigare trummis i bandet Smash Into Pieces sammanfört dem med. Sex av de tolv banden som kommer att uppträda på festivalen har blivit handplockade från föreningen. Att ge lokala band en chans att visa upp sig och spela på eventet med redan etablerade akter har alltid varit en del av Rockvikens arbete för att behålla den intima charmen med festivalen. Men att utöka festivalen och göra den större är inget som Niklas från Nikija och Benjamin planerar. En idé om att bjuda in kommunen till ett samarbete finns dock där.

– Det hade ju varit kul om kommunen hade velat gå in och stötta oss så att vi kan arrangera en dag för barnfamiljerna. Kanske att man har lite hoppborgar och Tobbe trollkarl som kommer och underhåller barnen, det är en idé jag kommer jobba vidare på tills nästa år.

Med tanke på det som har skett på olika festivaler runt om i Sverige har Benjamin, trots att han inte är orolig med tanke på vilken sorts festival det är valt att involvera polisen extra mycket.

– Vi har även tagit in lite mer personal som kan hålla kolla på vad som händer ute i publikhavet men även ute på festivalområdet. Och vi har även ett vaktbolag som kommer att finnas med på festivalen, allt för att säkerheten ska bli så hög som den kan bli.

 Nervositeten inför festivalens återupptagande har enligt Benjamin mer med vädret att göra än med själva festivalen.

– Hela känslan som en festival för mer sig förändras beroende på om det är regn eller sol. Men annars känns det lugnt för oavsett om de bygger på scenen eller står i entrén så gör alla involverade verkligen ett kanonjobb och det gör att jag känner mig trygg, så nervositeten finns inte på samma sätt som den skulle annars.

Redan nu har festivalen lyckats fördubbla omsättningen av biljettförsäljningen från förra året, något som antalet förköp visat. Festivalområdet i sig är beläget på en strand som under sommaren är en populär badplats. Reaktionerna som Rockvikens arrangörer mött från ortsbefolkningen har enbart varit positiva. Kontakten med de boende runt omkring området är något som de redan från början varit noga med genom att skicka ut informationsblad med

 – Jag tror det är lättare för en liten festival att överleva eftersom besökarna åker dit för att umgås med familj och vänner. På det lite större handlar det mer om att festa på ett annat sätt. Men just i en sådan här liten by så är det mer av en större händelse som gör att folk vill besöka festivalen. Nu behöver de inte åka till Örebro eller Stockholm för att se banden spela utan kan bara gå ner till centrum, så mycket hänger på ortsbefolkningens mottagande.

Även om det inte finns några planer på att utöka själva festivalen finns det däremot planer på att arrangera fler i småstäderna runtom i Sverige.

– Det är klart att det finns en del funderingar på att göra fler festivaler på en del mindre orter, men jag är inte där än. Det finns i tanken och det vore kul om det skulle bli möjligt att göra något liknande i fler städer.

När jag ber Benjamin beskriva festivalen för de som inte besökt den tidigare och berätta för mig vilka drömbokningar han har får jag svaret:

 – Det är en intim, lättlyssnad festival som äger rum i ett fantastiskt läge vid stranden och alla är välkomna hit. För festivalens skull vore D-A-D kul att kunna boka, men personligen så vill jag gärna se Uriah Heep.

ROCKVIKEN
​Plats: Frövi, Prästryggen
Datum: 29-30 Juli
Boka din biljett här: Biljetter
Skribent: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)

Relaterade artiklar