Springsteen på Ullevi – en magisk försening på 36 år

Bruce Springsteen & The E Street Band förärar Göteborg som enda europeiska stad tre spelningar (totalt elva utsålda Ullevi genom åren!) under den pågående The River Tour. Det blev totalt 11(!) timmar rockmusik och 107 låtar inför sammanlagt 190.336 åskådare.  

De sju dödssynderna, huvudsynderna eller kardinalsynderna, är begrepp inom katolicismen. De har alla positiva motsvarigheter i de sju dygderna. De sju dödssynderna var under medeltiden tillsammans med de tio budorden de främsta utgångspunkterna för etiska diskussioner och betraktelser. Termen kommer av att de anses leda till dels andra laster och synder, dels till evig fördömelse, ifall syndaren inte ångrar sig.

Bertrand Russell sade, enligt Wikipedia, "att avund var en av de mest potenta orsakerna till olycka. Det är en universell och mest olycksaliga sidan av den mänskliga naturen, eftersom en avundsjuk person inte bara blir olycklig av sin avund, utan önskar även att tillfoga olycka på andra." Trots att avund i allmänhet betraktas som något negativt, trodde Russel också "att avund var en drivande kraft bakom utvecklingen mot demokratin och måste uthärdas för att uppnå ett mer rättvist socialt system." Jag kan villigt erkänna att jag känner viss avund gentemot de som besökte Ullevi på midsommardagen och två dagar senare när Bruce Springsteen och The E Street Band var på plats här för en knapp månad sedan. De konsertbesökarna fick uppleva The Promise, Drive All Night, Jungleland, Racing In The Street på plats. Det är alla låtar jag skulle vilja höra i eget kött och blod. Jag har hört Racing tidigare, men den är bara fantastisk. Mina förhoppningar att få höra någon av dessa låtar är små, eftersom att de spelades vid senaste besöken och att setlistan ändras kontinuerligt. De är inte heller särskilt vanligt förekommande. Jag hoppas istället på att få höra Incident On 57th Street, New York City Serenade, Backstreets och Wreck On The Highway samtidigt som jag också hoppas på att slippa höra Born In The USA och Dancing In The Dark. Lyckligtvis vet jag att jag kommer att kunna lyssna på alla tre Ullevi-kvällarna om och om igen eftersom att Springsteen har den goda smaken att ge ut sina konserter i efterhand. 10 dollar ger dig tillträde till Madison Square Garden eller LA Forum eller någon annan av alla fantastiska arenor Bossen har spelat på. Fördröjningen från konsert till utgivning under The River Tour har varit ungefär en månad. Det gör mig lycklig och jag behöver inte alls känna någon avund mot tidigare konsertbesökare. Det är en föraning på vad som ska komma när Bruce och hans E Street Band drar igång kvällen med Meet Me In The City. Samma öppning som på USA-turnén rullar så klart vidare med hela albumet The River. Andra gången i Europa. Woooohoooo!!!! Det följer två timmar av himmelrike. Såklart rocken, ständigt den där rocken som gör att publiken går bananer eller apskit eller annat valfritt superlativ. De är här alla tjugo i en underskön följd. The Ties That Bind, Sherry Darling, Jackson Cage, Two Hearts och Independence Day. Den sista med introt där Bruce berättar att det var den första låten om far och son, som här utspelar sig vid köksbordet. Hungry Heart, Out In The Street, Crush On You, You Can Look (But You Better Not Touch), I Wanna Marry You, The River, Point Blank med viskande sång följer. Cadillac Ranch, I'm A Rocker, Fade Away, Stolen Car, Ramrod, The Price You Pay, Drive All Night och Wreck On The Highway. Den underbara trion som avslutar The River är bara ren och skär magi.

Kvällens andra akt inleds med Darkness On The Edge of Town-trion Badlands, The Promised Land och Candy's Room. Max Weinbergs trummor ökar tempot i She's The One och Because The Night är fantastisk. The Rising, Land Of Hope And Dreams med People Get Ready-slut tar vid och fortsätter rakt in i Born In The Usa, Born To Run, Seven Nights To Rock och Dancing In The Dark. I Tenth Avenue Freeze Out hyllas de bortgångna E Street-medlemmarna Clarence Clemons och Danny Federici innan vi rockar vidare med Shout och avslutar kvällen med Twist And Shout.

I mina subjektiva ögon är kvällens framförande av hela The River ett av de allra bästa av de cirka fyrtio tillfällen som det gjorts. Allra bäst kanske första gången 2009 på Madison Square Garden. Jag känner under vandringen över Göta Älvsbron att den enda jag behöver vara avundsjuk på är mig själv. Jag har att se fram emot utgivningen av tre Ullevi-konserter inom kort.

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
EVENT: Bruce Springsteen and the E Street Band
ARENA: Ullevi, Göteborg
DATUM: 2016-07-23
BÄST: Att vi får höra The River-albumet i sin helhet.
BETYG: RB-Betyg-10_10

BILDGALLERI

BANDFAKTA

MEDLEMMAR
Bruce Springsteen – Vocals, guitar & harmonica
Stevie van Zandt – Guitar & vocals
Nils Lofgren – Guitar & vocals
Gary Tallent – Bass
Max Weinberg – Drums
Roy Bittan – Keyboards
Charles Giordano – Keyboards 
Soozie Tyrell – Violin, guitar & vocals
Jake Clemons – Saxophone

HEMSIDA FACEBOOK

Relaterade artiklar