Wacken 2016 – en av världens största och mest magiska hårdrocksfestival

Under några dagar om året i augusti är den lilla tyska byn Wacken jordens viktigaste plats. Headbangers från hela världen kommer till en by som normalt sett bara har knappt två tusen invånare och massor med kor. Under några intensiva dagar fylls byn med hårdrockare av alla de slag.  De är alla här för öl, musiken och gemenskapen.

WACKEN!!!!
Någon vrålar från sitt tält och sedan rullar det på. WACKEN!!! Det sprider sig från tält till tält. WACKEN!!! Det är magiskt.

Oavsett väder eller band som lirar på scenerna så går det bara inte att bli besviken på Wacken. Det är något speciellt med denna plats mitt ute ingenstans. Vissa har kallat det för hårdrockens Mecka. Själv vill jag påstå att det är himmel och helvete förenat i en sexig pose på två baskaggar.

För mig kommer Wacken 2016 att bli en fet nostalgikick, tillbaks till mitt pudellockiga och midjekorta 80-tal. Jag vet att jag kommer att känna mig som 15 år igen. Redan nu kan jag känna hur håret på armarna reser sig igen. Smaka bara på detta:

Saxon, Iron Maiden,Testament, Forengier, Twisted Sister, Whitesnake. Bara detta får mig att vilja klippa till mig en hockeyfrilla och sätta på mig ett par sten-tvättade Levis 501:an och vråla – I WANNA ROCK!!!

  Wacken15-dag-2-8

Nog om mig och mina nostalgikickar. Wacken upplevs allra bäst mitt i smeten. Känslan av att stå med hundratusentals ihoptryckta öldrickande och vrålande rockers går inte att beskriva. Det spelar ingen roll om det är framför de två gigantiska utescenerna eller på någon av de mindre scenerna. Det dånar, det låter, man svettas och man dras med. Vart enda fiber i kroppen fullkomligt exploderar när man träffas av alla andras upplevelse. Livet blir inte fullkomligt förens ni varit på Wacken.

Det är smått och stort, precis som vanligt. Arrangörerna väljer brett och det finns något för alla. Argt, mörkt, snabbt, kul, eller bara galet. Jag garanterar er att det finns ett band för alla som älskar hårdrock här.

Det kommer att bli extra spännande att äntligen få se band som malt på i bakgrunden när man arbetat. Det tyska melodiösa vikingabandet Forgotten North ser jag fram emot att få se. Lika så det mörka Norska Kampfar som jag har spelat flitigt ett tag.

I år blir Wacken extra spännande. Jag har under en tid har jag lyssnat på Pyraweed, ett Sludgemetalbandet från Azerbaijan. Jag höll på att ramla av stolen när jag såg att de skulle spela på Wacken iår. Förutom alla andra absoluta måsten så är detta ett absolut måste.  

Wacken15-dag-1-2

Jag kommer att stå redo med kameran när Tyska Sub Dub Micromachine spelar. Vad kan gå fel med män i gasmask, pyro och gitarrer?

Industrirockarna Ministry kommer att gå loss på fredagen den 5:e på Black Stage.  Aldrig sett dom live tidigare och detta kommer att bli en upplevelse. Jag har haft många chanser att se dom, men det har bara aldrig blivit av. 

Grymt arga The haunted från Göteborg får man inte heller missa.

Det finns så som vanligt mycket man vill se och uppleva men alldeles för lite tid. Men det är inte bara för musiken man åkter till Wacken. Det finns människor jag kallar mina vänner, trots att vi bara känner och umgås på Wacken. Det är den spanske fotografen, tysken som alltid glömmer sina saker, hon tjejen från Frankrike som alltid står i vägen när man ska knäppa en bild. De där märkliga letterna som aldrig lyckats med att sätta upp ett tält och de där överpositiva tyskarna på den gamla ryska militärlastbilen som brygger egen öl. Vi ses en gång per år och vi är under dessa dagar det bästa av vänner. 

Förutom min nostalgikick så kommer jag äntligen att få se Snowy Shaw live. Han har alltid lyckats med att missa mig. Han har alltid spelat när jag jobbat med andra saker. Men nu kommer han inte faktiskt inte undan. Snowy Shaw är världens mest okända superskräck-kändis från Göteborg. Hans avstamp inom hårdrocken är betongtung. Han har spelat med King Diamond, Dreamevil, Sabaton, Therion, Mercyful Fate, Dimmu Borgir. Han är lite för hårdrocken vad Lionel Richie är.. Äh jag skojar bara.

Självklart finns det ännu mer att se och lyssna på. Kolla in bandlistan och se för fasiken till att komma dit

Wacken är för de små och stora banden, alla ges samma välkommande och respekt. Wackens egna kärlek är unik. Bara här kan du njuta av magisk symfonirock från Theorin till underbar retropudelrock från Steel Panthers och en bonus med Steel Panthers är tuttarna 😉

Det är därför Wacken är världen bästa plats.

SKRIBENT: Roger Sahlström (roger.sahlstrom@rockbladet.se)
EVENT: Wacken Open Air 2016 (20160804-06)
Följ eventet via vår egna festivalsida WACKEN 2016.

Relaterade artiklar